وزیر امور خارجه کویت روز پنجشنبه (۳۱ مارس / ۱۱ فروردین) اعلام کرد که کویت قصد دارد به خاطر تنشی که پیرامون «هسته جاسوسی» کشف شده در کویت ایجاد شده، چند دیپلمات ایرانی را از این کشور اخراج کند.
شیخ محمد السالم الصباح، وزیر امور خارجه کویت، ضمن اشاره به اینکه سفیر کشورش را از تهران فراخوانده است، سپاه پاسداران ایران را متهم کرد که پشت هسته جاسوسیای قرار دارد که کشف آن باعث بر هم خوردن روابط با ایران ظرف یک سال گذشته شده است.
وی که در برابر خبرنگاران و در مجلس کویت سخنرانی میکرد، گفت که دولت کویت تدابیر لازم علیه دیپلماتهای ایرانی را اتخاذ و با آنها بر اساس قواعد دیپلماتیک رفتار خواهد کرد.
وزیر امور خارجه کویت، بدون آنکه زمان مشخصی را برای اجرای تصمیم دولت این کشور اعلام کند، گفت که دیپلماتهای ایرانی به عنوان عناصر نامطلوب از کویت اخراج خواهند شد.
نگرانی کشورهای عربی از سیاستهای ایران
کشورهای عربی منطقه خلیج فارس چندیست که از رفتارهای ایران ابراز نگرانی کرده و میگویند که ایران شیعی قصد دارد نفوذ خود را در میان این کشورها که غالبا اهل سنت بر آنها حکومت میکنند، گسترش دهد. شیعیان در بیشتر کشورهای عربی در اقلیت هستند، به جز بحرین که اکثر جمعیت آن را شیعیان تشکیل میدهد.
بر اساس اعلام تلویزیون ایران، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، با همتای کویتی خود تلفنی در مورد این قضیه صحبت کرده است.
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که صالحی برای وزیر امور خارجه کویت توضیح داده که "سیاست اساسی ایران عدم مداخله در امور دیگر کشورها"ست. به گفته مهمانپرست، وزیر امور خارجه ایران همچنین بر "ضرورت استقرار دولت و حفظ امنیت کشورهای خلیج فارس به خصوص کویت" تاکید کرده است.
دادگاه کویت در هفته گذشته دو ایرانی و یک کویتی را به اتهام عضویت در «شبکه جاسوسی ایران» به اعدام محکوم کرد؛ این موضوع روابط این کشور با دولت جمهوری اسلامی را وارد مرحلهای بحرانی کرده است.
وزیر امور خارجه کویت گفت: «از طرف کویت هیچ چیز جز خیر به ایران نرسیده است. ما هرگز، هیچ روزی به روابطمان با ایران بیاحترامی نکردیم؛ اما در طرف مقابل میبینیم که سپاه پاسداران یک حلقه جاسوسی را برای هدف قرار دادن امنیت کویت در این کشور ایجاد کرده است.»
وی در پایان سخنان خود گفت: «از دوستان در ایران میخواهیم که به خوبی متوجه خطرات رفتارهای خود در قبال همسایگانشان باشند.»
پیش از این کویت اعلام کرده بود که چند نفر را در جریان یک پرونده امنیتی دستگیر کرده، اما جزئیات بیشتری از این موضوع ارائه نکرده و پوشش مطبوعاتی این موضوع را نیز ممنوع کرده بود.
رسانههای کویت همچنین در ماه مه سال ۲۰۱۰ اعلام کردند که دستگاههای امنیتی این کشور دو کویتی و چند خارجی را به اتهام جاسوسی برای ایران بازداشت کردند. این افراد متهم شدند که اطلاعاتی در مورد پایگاههای نظامی کویت و آمریکا را جمعآوری کردهاند تا در اختیار سپاه پاسداران ایران قرار دهند.
جمهوری اسلامی این اتهامات را رد کرد، اما در هر صورت این پرونده باعث شد روابط دوجانبه ایران و کویت دچار تنش شود. پیش از این یک بار دیگر این روابط بین سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۸۸ و در جریان جنگ میان ایران و عراق دچار تنش شده بود، زیرا در آن زمان کویت از دولت عراق در جنگ حمایت مالی کرده بود.