Mittwoch, 25. Mai 2011

پارلمان سوئد، محکومیت جنایت علیه بشریت در اشرف و استیضاح کارل بیلت وزیر خارجه

پارلمان سوئد
پارلمان سوئد

نمایندگان پارلمان:
- چرا وزیر چیزی نمی‌گوید؟ این البته یک جنایت علیه بشریت بود. نمی‌شود که کسی همینطوری برود و به افراد آنطور که در اشرف دیدیم، شلیک کند. دولت سوئد باید این را محکوم می‌کرد. این یکی از اصول اساسی است که یک چنین رفتاری محکوم شود.

- وزیر چیزی در مورد رسیدگیهای درمانی که مربوط به سؤال ۸ می‌شود نمی‌گوید. تعداد بسیار زیادی در اشرف هستند که نیازمند رسیدگیها ی درمانی هستند ولی محرومند. یک شهروند سوئد در کمپ کشته شده و تعدادی هم مجروح شده‌اند.

- حمایت ما از حقوق‌بشر و دموکراسی باید سریع و پر قدرت باشد

-از طرف دیگر می‌خواهم بدانم درخواست خانم اشتون مبنی بر یک تحقیق مستقل در مورد اشرف به کجا انجامید؟ این تحقیق بایستی کاملاً دقیق و مستقل باشد تا مشخص شود که واقعاً چه اتفاقی افتاده است.


کارل بیلت ـ وزیر خارجه سوئد:
من در ملاقات هایم با مسئولان عراق بر احترام به حقوق‌بشر بر اساس تعهدات دولت عراق به حقوق بین‌الملل تاکید کرده‌ام. سوئد تحولات مربوط به کمپ اشرف را پیگیری می‌کند از جمله از طریق سفارت‌مان در بغداد، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و منابع دیگر.

خشونتهایی که در کمپ اشرف به‌وقوع پیوسته نگران‌کننده است. نماینده عالی اتحادیه اروپا، کاترین اشتون، طی بیانیه‌ای در ۹آوریل در مورد کمپ اشرف این خشونت را محکوم کرد، بر رعایت حقوق‌بشر تأکید کرده و خواهان گزارش کاملی از آن‌چه که رخ داده شد.

بودیل سبالوس ـ نماینده پارلمان: ”کشورهای زیادی هستند که مرا طی مدتی که نماینده مجلس بوده‌ام به خود مشغول داشته‌اند. از جمله این کشورها، رژیم ایران است با احکام اعدام و نقض حقوق‌بشر که در آن جریان دارد. کشور دیگر عراق است و هم‌چنین وضعیت کردها. و اکنون این واقعه برای کمپ اشرف رخ داد. من در این اندیشه هستم که چرا وزیر چیزی نمی‌گوید. این البته یک جنایت علیه بشریت بود. نمی‌شود که کسی همینطوری برود و به افراد آنطور که در اشرف دیدیم، شلیک کند. دولت سوئد باید این را محکوم می‌کرد. این یکی از اصول اساسی است که یک چنین رفتاری محکوم شود.

اجازه بدهید بازگردم به سؤالهایی که مطرح کردم. من می‌توانم بگویم که برای بعضی از سؤالهایم پاسخ گرفتم. اما شاید بهتر است کمی بیشتر در مورد بنای دموکراسی صحبت کنم. من یکی از اولین کسانی هستم که خواهان کمک به عراق، به جنوب کردستان، تمام کردستان و طبیعتا ایران می‌باشند، تا پروسه‌ی دمکرا سی در حد امکان پیش برود. من می‌دانم که این سخت است ولی حرف زدن کافی نیست باید واکنش قویتری داشته باشیم. جوابی که وزیر دارند این است که بیانیه داده می‌شود؛ موضوع در گفتگوها مطرح می‌شود، به‌طور مثال از طریق مسؤلان سفارت. اما این کافی نیست کارهای بیشتری باید انجام شود.

کاترین اشتون تهاجم به اشرف را خیلی شدیدتر محکوم کرده است. چه چیزی مانع از این شد که سوئد هم همین‌طور عمل کند.

کارل بیلت ـ وزیر خارجه سوئد:“ ابتدا می‌خواهم در جواب بودیل که می‌گوید کاترین اشتون بیا نیه صادر کرده ولی سوئد اقدامی نکرده است؛ بگویم که، کاترین اشتون به نیابت از سوئد موضعگیری کرده است.

وقتی کاترین اشتون موضعگیری می‌کند به نیا بت از ۲۷ کشور عضو موضعگیری می‌کند. حرفهای او اغلب بر اساس گفتگو های ما درباره سیاستهای ماست.
سوئد با قدرت زیادی حرف خودش را زده است اگر‌چه سخنگوی ما یک بانوی انگلیسی و در بروکسل بود.

در رابطه با کمپ اشرف ما نگرانی خود را به‌طور واضح و مشخص ابراز کردیم و کاترین اشتون نظرات ما راعرضه کرده است. من هم‌چنین امکان بحث با نخست‌وزیر کردستان، برهم صالح را داشته‌ام.
من امیدوارم و فکر می‌کنم و او هم این امید را داشت که دیگر این اتفاق تکرار نشود.

بودیل سبالوس ـ نماینده پارلمان:
من می‌دانم که وزیر خارجه معتقد است که اتحادیه اروپا به نیابت از ما حرف می‌زند. من در این زمینه با او هم نظر نیستم. اتحادیه اروپا به نیابت از ما حرف می‌زند ولی ما هم رأی خود را داریم و می‌توانیم از آن استفاده کنیم. این برای همه کسانی که در این‌جا (سوئد) و درکشورهای دیگر خارج از کمپ اشرف زندگی می‌کنند فوق‌العاده مهم بود که کشورهای بیشتری در این رابطه موضع می‌گرفتند.

وزیر هم‌چنین هیچ چیز در مورد رسید گیهای درمانی که مربوط به سؤال ۸ می‌شود نمی‌گوید. تعداد بسیار زیادی در کمپ اشرف هستند که نیازمند رسید گیها ی درمانی هستند ولی محرومند. هم‌چنین یک شهروند سوئدی نیز در کمپ کشته شده و اگر درست فهمیده باشم تعدادی هم مجروح شده‌اند.

بستگان آنها در سوئد زندگی می‌کنند. وزارت‌خارجه سوئد چه کمکی به شهروندان سوئدی که در کمپ اشرف زندگی می‌کنند کرده است؟ از طرف سوئد جه اقداماتی در رابطه با این مسائل انجام شده است.

آنیکا لیلمتس ـ نماینده پارلمان:
حمایت ما از حقوق‌بشر و دموکراسی باید سریع و پر قدرت باشد.

کارل بیلت ـ وزیر خارجه سوئد:
گاهی اوقات ما محدود به این هستیم که آن‌چه را که به آن معتقد هستیم بیان کنیم و تماسهای خود رابه‌طور جدی گسترش بدهیم تا متوجه شوند که اگر ما این‌گونه می‌گوییم این به نفع خود آنها است. من فکر می‌کنم که ما باید همین‌طور عمل کنیم وهمینطور ادامه مید هیم.

بودیل سبالوس ـ نماینده پارلمان:
پس من یک پیشنهاد دارم به وزیر خارجه، این بیانیه‌ها را در سایت دولت هم بگذارید تا مشخص شود که موضع دولت سوئد هم در این مورد همین است. در غیراینصورت این‌گونه فهم می‌شود که سوئد در این مورد نظری ندارد.

شما باید اقدامی بکنید که این سیاست معرفی شود. وزیر اشاره کرد به روابط خوب ما با عراق و این‌که در عراق به ما گوش می‌دهند. من هم منظورم همین است که ما با عراق روابط خوبی به دلایل مختلف داریم که می‌توانیم از آن در گفتگوهایمان استفاده کنیم. نظر داشتن در مورد موضوعی یا انجام کاری در آن رابطه، منجر به تضغیف پارلمان اروپا نمی‌شود، بلکه باعث تقویت آن می‌شود، چرا که ما یک طرف مذاکره‌کننده متفاوت با کشورهای دیگر هستیم.

از طرف دیگر می‌خواهم بدانم درخواست خانم اشتون مبنی بر یک تحقیق مستقل در مورد اشرف به کجا انجامید. این تحقیق بایستی کاملاّ دقیق و مستقل باشد تا مشخص شود که واقعاً چه اتفاقی افتاده است.

این‌که عراق می‌گوید ساکنان اشرف، مهاجرین غیرقانونی هستند پس می‌شود با آنها هرکاری کرد، غیرقابل‌قبول است. آنها مدت طولانی در آن‌جا ساکن بوده‌اند. آنها سلاحهای خود را تحویل داده‌اند و به آنها قول حفاظت داده شد. این حفاظت باید توسط دولت عراق عملی شود. این آن مسأله مهم است.

کارل بیلت ـ وزیر خارجه سوئد:
ما این نظر را انتقال داده‌ایم هم از طرف اتحادیه اروپا و هم به‌اصطلاح صاحبان قدرت در عراق. چه کسی در حقیقت مسؤل مقابله با تظاهرات در این مناطق است خود جای بحث دارد.

با توجه به پیشینه‌ای که گفتم این وضعیت غیرقابل پذیرشی است. ما باید ببینیم آیا می‌توانیم این وضعیت را بهتر کنیم. در آن صورت شاید بتوانیم این بحث را با یک زمینه مشترک بهتری به پیش ببریم.