باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، از حسنی مبارک، رئیسجمهور مصر، خواست که «اصلاحاتی کاملاَ انتقادی» را در این کشور عملی سازد. در پی گسترش ناآرامیها در مصر، رئیسجمهور آمریکا بیآنکه آشکارا از مبارک انتقادی بکند، برای نخستین بار همبستگی خود را بطور ضمنی با شهروندان معترض این کشور بیان کرد. به گفته اوباما، اعتراضات مردم مصر نشانه «سرخوردگیهای انباشتهشدهی» آنان است.
اوباما خواهان پایان دادن به خشونتها شد و بار دیگر بر اجرای اصلاحات سیاسی و اقتصادی در مصر پافشاری کرد. رئیسجمهور آمریکا تصریح کرد که «مبارک در یک سلسه از موضوعات بسیار دشوار کمکهای فراوانی» به آمریکا کرده است، اما با وجود این اوباما از مبارک خواسته است که از پیشبرد اصلاحات غافل نباشد.
اوباما در گفتوگویی اینترنتی با مردم در یوتیوب اظهار داشت: «همواره به مبارک میگفتم که اصلاحات سیاسی و اقتصادی برای رفاه بلندمدت مصر از اهمیتی تمام برخوردار است.»
اوباما گفت: «این موضوع مهمی است که مردم مصر راههایی برای بیان مشکلات بهحق خود داشته باشند.»
از سوی دیگر رابرت گیبس، سخنگوی کاخ سفید، نیز در جمع خبرنگاران اعلام کرد که «موضوع بر سر انتخاب میان مردم و دولت در مصر نیست و ربطی به جانبداری از یک طرف ندارد».
اما وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیهای نگرانی خود را از مسدود کردن کانالهای ارتباطی و مسدود شدن اینترنت در مصر ابراز کرد. هیلاری کلینتون در گفتوگویی با همتای مصری خود در روز پنجشنبه (۲۷ ژانویه / ۷ بهمن) به قطع شبکههای ارتباطی در مصر اشاره کرده است.
پیکان حمله معترضان منوجه حسنی مبارک است
مسدود کردن اینترنت و راههای ارتباطی در مصر
دولت مبارک با اجرای تدابیر فوقالعاده میکوشد، مقاومت مردم مصر علیه حکومت این کشور را درهم شکند. به دستور رئیسجمهور مصر برای جلوگیری از تجمع مردم در روز جمعه (۲۸ ژانویه / ۸ بهمن) تمامی ارتباطات اینترنتی مسدود شده است.
به گزارش شبکه خبری "سی ان ان"، ارتباط با شبکههای خدماتی اینترنتی در مصر در بامداد جمعه امکانپذیر نبوده است. این خبر از سوی بسیاری از خبرنگاران اروپایی نیز در قاهره تایید شده است.
شبکههای ارتباطی تویتر، فیسبوک و ایمیل گوگل در مصر بطور کلی مسدود شدهاند و هر گونه پیامرسانی متوقف شده است. حتا سایتهای سفارت آمریکا در قاهره و سایت دولت مصر نیز بلوکه شدهاند. یک سخنگوی دولت مصر ادعا کرد که شبکههای اجتماعی تویتر و فیسبوک مسدود نشدهاند. این سخنان در حالی ابراز میشود که دولت مصر پیشتر گفته بود که با «تدابیری قاطع» از تظاهرات مردم در روز جمعه جلوگیری خواهد کرد. ارتباطات اینترنتی تاکنون سهمی مهم در سازماندهی اعتراضات در مصر داشته است.
ممنوعیت برگزاری مراسم نماز جمعه در مصر
نیروهای انتظامی در مرکز قاهره اغلب مساجد را از برگزاری مراسم نماز جمعه منع کردهاند. نیروهای امنیتی در دیگر شهرهای بزرگ مصر نیز تدابیر مشابهای اتخاذ کردهاند.
محمد البرادعی برای شرکت در تظاهرات به مصر بازگشت
سازمان بینالمللی دیدهبان حقوقبشر نیروهای انتظامی مصر را متهم کرد که با روشهایی «کاملاَ غیرقابل قبول و نابجا» تظاهرکنندگان را متفرق کردهاند. به گفته دیدهبان حقوقبشر، اغلب تظاهرکنندگان در تجمعاتی صلحآمیز در مصر شرکت داشتهاند. پلیس مصر از آبپاش، گاز اشکآور، باتوم و اسلحه گرم برای مقابله با معترضان استفاده کرده است. در ناآرامیهای اخیر دستکم ۷ نفر کشته، دهها نفر زخمی و حدود هزار نفر دستگیر شدهاند.
به گفته یک وکیل مصری، در شب گذشته حدود ۲۰ تن از اعضای اخوانالمسلمین بازداشت شدهاند. در میان دستگیرشدگان ۵ نفر از نمایندگان پیشین پارلمان مصر نیز دیده میشوند. نهادهای امنیتی مصر تایید کردند که دستور پیگرد و بازداشت برخی از مخالفان صادر شده است. گروه اخوانالمسلمین پیشتر اعلام کرده بود که در مراسم نماز جمعه امروز (۸ بهمن) شرکت خواهد کرد.
توصیهای برای عدم سفر گردشگران به مصر وجود ندارد
بهرغم نگرانی وزارت امور خارجه آلمان از ناآرامیهای مصر هنوز توصیهای رسمی برای عدم سفر به این کشور صورت نگرفته است. وزارت امور خارجه آلمان تنها از گردشگران این کشور خواسته است که از شرکت در تجمعات اعتراضی خودداری کنند.
در سال ۲۰۰۹ میلادی بیش از ۱۲ میلیون نفر گردشگر از سراسر جهان به مصر سفر کردند که درآمد مصر ازاین گردشگران حدود ۱۱ میلیارد دلار بوده است. سالانه حدود ۲، ۱ میلیون آلمانی از مصر دیدن میکنند.