Mittwoch, 26. Januar 2011

ایران و اعتراضات تونس؛ نگرانی از «دخالت دیگران» اصرار بر «اسلامیت»


  • جمهوری اسلامی در چند دهه گذشته از گروه‌های اسلامگرای مخالف حکومت تونس حمایت کرده و اکنون نیز از حرکت مردم تونس علیه حکومت بن‌علی، که مواضع غیردوستانه‌ای با جمهوری اسلامی داشت، حمایت کرده است.


چهارشنبه ۰۶ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۸:۲۹ | کد خبر: 59761

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، در بیانیه‌ای که چهارشنبه 6 بهمن منتشر شد از «دخالت‌های آمریکا» در نهضت مردمی تونس ابراز نگرانی کرد.

آقای مهمان‌پرست در این بیانیه هم‌چنین نسبت به سفر رسمی یکی از کارمندان ارشد وزارت خارجه آمریکا به تونس هشدار داد.

آقای مهمان‌پرست گفت، امیدوار است نظامی مردمی و عادلانه دراین کشور مسلمان برپا شود که بر «باورها وارزش‌های اعتقادی» استوار باشد.

بیانیه دولت ایران واکنشی است به سفر جفری فلتمن، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورنزدیک، به کشور تونس، که روز دوشنبه 24 ژانویه وارد این کشور شد و قرار است -بنا براعلام وزارت خارجه آمریکا- این سفر تا روز چهارشنبه ادامه یابد.

محمود احمدی نژاد، رئیس‌جمهوری ایران، نیز پیشتر به کشورهای غربی هشدار داده بود که حق دخالت در امور داخلی تونس را ندارند و گفته بود، این کشورها تصور نکنند با فریب‌کاری و جنگ تبلیغاتی و روانی می‌توانند دوباره شرایط قبلی را برقرار و ملت تونس را از حق مسلم خود محروم کنند.

دسامبر گذشته، در اعتراض به افزایش قیمت‌ها و بیکاری گسترده، تظاهرات خیابانی در تونس آغاز شد. حکومت زین‌العابدین بی‌ علی در ابتدا سعی کرد با سرکوب معترضان به این اعتراض‌ها پایان دهد و حتی شمار زیادی نیز کشته شدند، اما پس از افزایش اعتراض‌ها و پیوستن گروه‌هایی از نخبگان و احزاب و شکاف در میان نیروهای ارتش، بن علی در یک سخنرانی قول داد به خواسته‌های معترضان عمل کند؛ اما اصرار معترضان بر برکناری، او را مجبور کرد که پس از حدود 24 سال حکومت‌داری از کشور فرار کند و به عربستان پناهنده شود.

جمهوری اسلامی و «انقلاب اسلامی» در تونس

در کنار ابراز نگرانی‌ها از دخالت‌های آمریکا و غرب در امور تونس، برخی دیگر از مقام‌های ایرانی این حرکت مردم تونس را، که به برخی دیگر از کشورهای عربی نیز کشیده شده، به «انقلاب اسلامی» ایران تشبیه کردند که اعتباری ضد غربی و برپایه اسلام به آن می‌دهد.

حسین ابراهیمی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، گفت، هم‌اکنون بسیاری از ملت‌های آزاده دنیا تحت‌تاثیر انقلاب اسلامی ایران قرار گرفته‌اند و فقط تونس نیست که شاهد این تغییر و تحولات داخلی است. تحولات عظیمی در سراسر دنیا به راه افتاده و تبدیل به «کابوسی شده که خواب را از چشمان دولت‌های مستکبر ربوده است.»

به گفته نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، کشورهای لبنان، فلسطین، عراق، افغانستان و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که ازجمهوری اسلامی ایران الگوبرداری کرده‌اند.

آیت الله حسین نوری همدانی، از مراجع طرفدار دولت در قم، نیز انقلاب مردم تونس را اسلامی توصیف کرد و گفت، «صدور انقلاب اسلامی عامل فروپاشی حکومت تونس بود.»

مشابه اعتراضات تونس هم‌اکنون در کشورهای اردن، الجزایر و مصر نیز رخ داده است.

جمهوری اسلامی در چند دهه گذشته از گروه‌های اسلامگرا در برخی کشورهای منطقه حمایت کرده است.

با این حال تلویزیون جمهوری اسلامی طی هفته‌های گذشته پوشش رسانه‌‌ای گسترده‌ای را به اعتراضات تونس اختصاص نداد.

در عین حال اعتراضات تونس که ریشه در نارضایتی‌های اجتماعی و اقتصادی دارد، بدون رهبری خاصی - برای نمونه از سوی گروه‌های اسلام‌گرا- صورت گرفته است.

به هر حال به نظر می‌رسد آمریکا و فرانسه که به طور سنتی در این منطقه کاملا نفوذ دارند، با برکناری زین العابدین بن علی نگران آینده تونس هستند. برخی سفر دستیار وزیر امورخارجه امریکا را به تونس در راستای جلوگیری از روی کار آمدن حکومتی ضدغربی در این کشور می‌دانند.