لبنان در آستانه تشکیل دولتی یک رنگ (رنگ حزب الله)
رادیو آلمان: دادگاه بینالمللی ویژه رسیدگی به ترور رفیق حریری که قرار است به زودی رای مقدماتی خود را اعلام کند، از مسائل اختلافبرانگیز در لبنان است. گفته میشود که این دادگاه در رای خود اعضایی از حزبالله را متهم به دست داشتن در ترور رفیق حریری خواهد کرد.
بر اساس تفاهمنامه همکاری میان لبنان و سازمان ملل پیرامون دادگاه، دو قاضی لبنانی در جمع قضات دادگاه قرار گرفته و ۵۱ درصد از بودجه دادگاه را نیز دولت لبنان پرداخت میکند. همچنین بر اساس این تفاهمنامه اگر دادگاه خواستار محاکمه فردی لبنانی شد، دولت این کشور باید فرد مزبور را تحویل دادگاه دهد.
حزبالله و همپیمانانش به شکل صریح عنوان کردهاند که لبنان باید همکاری خود با دادگاه را قطع کند. از جمله صریحترین موضعگیریها میتوان به اظهارات یک هفته قبل سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله اشاره کرد که در توضیح دلیل استعفای وزرای حزبالله و سقوط دولت سعد حریری گفته بود دولتی جدید باید تشکیل شود که اگر دادگاه قصد تعرض به افرادی از حزبالله را داشت، این دولت با دادگاه همکاری نکند.
تلاشهای بینالمللی در لبنان
با بالا گرفتن اختلافات در لبنان و پیشبینی منابع آگاه از احتمال بروز تنشهای بیشتر در آینده نزدیک، فرانسه وارد عمل شده و قصد دارد کنفرانسی را با مشارکت کشورهای تاثیرگذار در لبنان تشکیل دهد. قرار است در این کنفرانس نمایندگانی از کشورهای قطر، مصر، سوریه، ترکیه، عربستان، فرانسه، آمریکا و روسیه شرکت کنند.
با این حال سوریه اعلام کرده که در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد و رایزنیهای فشرده پاریس برای جمع کردن نمایندگان دیگر کشورها ادامه دارد تا بدین ترتیب جلسه اولیه تشکیل شده و سپس شرایط برای تشکیل نشستی با حضور وزرای خارجه کشورهای یاد شده، فراهم شود.
یک منبع آگاه فرانسوی به روزنامه الشرقالاوسط گفت که دیدگاه فرانسه و آمریکا در قبال مسائل لبنان هماهنگ است و هر دو کشور نسبت به چگونگی سقوط دولت حریری و روی کار آمدن نجیب میقاتی ملاحظاتی دارند، اما با این حال پاریس و واشنگتن هنوز درها را بر روی لبنان باز نگاه داشته و در انتظار تشکیل دولت و موضعگیری آن در قبال مسائل حساسی چون دادگاه بینالمللی هستند.
سرکیس نعوم، تحلیلگر مشهور لبنانی در سرمقاله اخیر روزنامه النهار نوشت: «خطر بزرگی لبنان را تهدید میکند. به نظر میرسد سعد حریری اصرار دارد تا در دولت شرکت نکرده و اپوزیسیونی قدرتمند را بیرون دولت شکل دهد. بدین ترتیب دولت جدید از یک رنگ تشکیل خواهد شد و تنش مذهبی بین دو طائفه شیعه و اهل تسنن در لبنان افزایش مییابد. در عین حال تشکیل دولتی یک دست باعث میشود تا آمریکا و فرانسه موضعگیری تندی علیه آن داشته و این دولت را دستنشانده ایران و سوریه فرض کنند. بدین ترتیب دولت میقاتی در آستانه تحریم جهانی قرار خواهد گرفت».
۸۰ هزار دانشجوی ايرانی در دانشگاههای خارج
ایسنا: معاون آموزشي وزير علوم، تحقيقات و فناوري گفت: براساس سند چشم انداز، ايران بايد در سال 1404، در منطقه خاورميانه اول باشد در حالي كه اكنون نيزدر رده علمي منطقه، اول هستيم. حسين نادري منش اظهاركرد: در منطقه تنها كشوري كه با ايران رقابت ميكند، تركيه است و بر اساس آمار و ارقام موجود در بسياري ازشاخصهاي كيفي آموزش عالي اول هستيم.
وي افزود: از نظر كلان، تركيه مقاله بيشتري دارد ولي رشد توليد مقاله ايران در30 سال اخير 11 برابر است و طبق گزارش دو محقق آمريكايي و كانادايي در2010 اين ميزان رشد ايران نسبت به ميانگين رشد جهاني اول بوده است در حالي كه در تركيه 5/5 برابر است.
نادري منش با بيان اينكه رشد علمي ما در بعضي از رشتهها نظير دانش هستهاي نزديك به80 تا 100 برابر ميانگين جهان است، افزود: اين امر جزو توانمنديهاي كشورمان است و رتبه ما به درجهاي رسيده كه دشمن براي جلوگيري از آن اقدام به حذف فيزيكي دانشمندان هستهاي ما همچون شهيد شهرياري و شهيد عليمحمدي ميكند.
معاون آموزشي وزيرعلوم با اشاره به اينكه هر سيستمي را با خروجي آن ميسنجند، گفت: روند كيفيت آموزش عالي در كشورمان به گونهاي است كه بسياري از فارغ التحصيلان ما در دانشگاههاي معتبر دنيا به راحتي پذيرش ميشوند و يا وقتي براي فرصت مطالعاتي در خارج از كشور هستند به آنها پيشنهاد فوق دكتري و يا ادامه تحصيل و بورس داده ميشود. وي در ادامه اظهاركرد: ارتباط دانشگاه با صنعت و بخش خصوصي ميتواند اين دانش را به ثروت تبديل كند و اين مهم، توجه بيشتر نظام و دولت را ميطلبد.
نادري منش در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ايران از جمله كشورهايي است كه مردم آن علاقه زيادي به ادامه تحصيل دارند و به دليل عدم ظرفيت در دوره تحصيلات تكميلي، بعضي از افراد در غربالگري قبول نميشوند و به خارج از كشور عزيمت ميكنند، اين منطقي است ولي بايد به كشورهايي مهاجرت كنند كه دانشگاههاي معتبر دارند. وي از دانشجويان خواست تا با مراجعه به سايت معاونت دانشجويي وزارت علوم از اعتبار دانشگاههاي مورد نظر مطمئن شوند.
معاون آموزشي وزيرعلوم از تحصيل نزديك به80 هزار دانشجوي ايراني در دانشگاههاي خارج از كشور خبر داد و گفت: اين عدد نسبت به كل ظرفيت دانشجويي ما زير1 تا 2درصد است در حالي كه از كشورهاي اروپايي بيش از2/5 ميليون نفر در كشورهاي ديگر تحصيل ميكنند.
نادري منش با بيان اينكه ما ظرفيت لازم و كافي براي تحصيل دانشجويان مقاطع كارداني و كارشناسي را درداخل كشور داريم، گفت: كيفيت دانشگاههاي داخل بالاتر از دانشگاههاي كشورهايي مانند حاشيه خليج فارس است و در حاليكه ما در طرح آموزش مبتني بر آمايش در 30 استان كشور و با محوريت دانشگاههاي بزرگ، سعي بر اين داريم كه آموزش، ماموريت گرا و پاسخگوي نيازهاي كشور باشد.
وي همچنين در مورد رتبه بندي دانشگاههاي دنيا گفت: بخشي از شاخصهاي اكثر رتبه بنديها، علمي و منطقي است؛ ولي بخشي از آن مثل تعداد دانشجو يا استاد خارجي در كشورهايي مثل استراليا، آمريكا و كانادا كه ماهيت آنها مهاجر پذير است، منطقي نيست و در كشور ما دليلي ندارد كه دانشجو و استاد خارجي اولويت اول باشد و يا تعداد مقالات درساينس و نيچر كه بخش عمده آن سياسي شده است و يا جايزه نوبل علمي كه همه آن علم نيست مهم باشد. نادري منش افزود: در شاخصهاي علمي و منطقي آن، 3 تا4 دانشگاه ما در رتبه بندي جزو 500 دانشگاه برتر دنياست.
مرجع حکومتی: نشانه ظهور امام زمان در تونس!
خبرگزاری حکومتی فارس: آيتالله نوري همداني با اشاره به قيام مردم تونس، مصر، اردن و ديگر كشورها اضافه كرد: اين انقلابها نشان از بيداري و هوشياري ملتها در برابر مستكبران است. وي يادآور شد: مردم جهان رفته رفته بر مستكبران غلبه ميكنند و اين امر زمينهساز ظهور امام عصر(عج) خواهد بود.
آيتالله نوريهمداني در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: بعد از فتنه و جريانات سال 88 برآن شدم كه در بين مردم حضور داشته و با آنها سخن بگويم و اين به نفع نظام و انقلاب است. استاد حوزه علميه قم يادآور شد: سخن با مردم و پرسش و پاسخ با آنان در سراسر كشور از اهداف سفرهاي استاني بنده است.
مقام انگلیسی از تلویزیون متعلق به رژیم کناره گیری کرد
سایت آفتاب: شهردار سابق لندن از ادامه همکاری با یک شبکه تلویزیونی متعلق به ایران صرفنظر کرده است. به گزارش روزنامههای بریتانیا، کن لیوینگستون، شهردار انتخابی سابق لندن، که به خاطر اجرای یک برنامه فرهنگی در شبکه تلویزیونی پرستیوی، وابسته به دولت ایران، با انتقادات تندی مواجه بود گفته است که به همکاری با این شبکه خاتمه میدهد.
آقای لیوینگستون که از سال 2000 تا 2008 سمت شهردار انتخابی لندن را برعهده داشت، در نظر دارد به عنوان نامزد حزب کارگر در انتخابات آینده برای گزینش شهردار لندن شرکت کند. به نوشته روزنامههای بریتانیا، کن لیوینگستون که در آخرین انتخابات شهرداری لندن از رقیب محافظهکار خود شکست خورد، چند ماه است که به عنوان مجری یک برنامه فرهنگی با شبکه تلویزیونی پرس تی وی همکاری میکرده است.
این برنامه ماهانه به معرفی و بررسی کتاب اختصاص داشته و به نوشته روزنامه ایندیپندنت، آقای لیوینگستون تاکنون هفت برنامه را ضبط کرده اما گفته است که هرگز در نظر نداشته بیش از این به این همکاری ادامه دهد.
با اینهمه، همکاری کن لیوینگستون، به خصوص در آستانه برگزاری انتخابات جدید شهردار لندن، انتقاداتی را از سوی گروههای مختلف به همراه داشته است. خبر کناره گیری آقای لیوینگستون از پرس تی وی در حالی انتشار مییابد که اخیرا بانک نشنال وستمینستر، یکی از بانکهای عمده بریتانیا نیز اعلام کرد حسابهای این شبکه تلویزیونی را میبندد و از ادامه ارائه خدمات بانکی به آن خودداری میورزد.
دیوان محاسبات ایران: کسی نمیداند مجموع درآمدهای کشور چقدر است
بي بي سي 31 ژانويه. عبدالرضا رحمانی فضلی، رئیس دیوان محاسبات ایران می گوید که "بی انضباطی مالی" بزرگترین مشکل اقتصادی این کشور است و هیچ کس نمی تواند رقم دقیق مجموع درآمدهای کشور را محاسبه کند.
آقای رحمانی فضلی گفت: "در حال حاضر، بودجه ای که در کشور اعلام می شود فقط درآمد حاصل از نفت و مالیات است، در حالی که هم اکنون کانون های درآمدی و هزینه ای در کشور وجود دارد که درآمدهای زیادی دارند و به تبع آن هزینه های بسیاری نیز پرداخت می کنند."
او نظارت جزء به جزء دیوان محاسبات کشور بر درآمدهای کشور را "کاری غلط" توصیف کرد، اما گفت که این دیوان برای تدوین سیاست گذاری های هزینه ای باید از مجموعه درآمدها و هزینه های کشور مطلع باشد.
دیوان محاسبات کشور موسسه ای است که در امور مالی و اداری مستقل است و زیر نظر مجلس شورای اسلامی به عنوان بازوی نظارتی آن عمل می کند. این دیوان به کلیه حسابهای وزارتخانه ها، موسسات، شرکتهای دولتی و سایر دستگاههایی که به نحوی از بودجه کل کشور استفاده میکنند رسیدگی میکند.
'زمان انجام پروژه ها طولانی است'
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای رحمانی فضلی که روز گذشته (پنجشنبه هفتم مهر) در اصفهان با مدیران این استان سخن می گفت، با اشاره به نحوه هزینه کردن درآمدها گفت که "قیمت تمام شده محصولات" در ایران بالاست و کلاهای تولید شده در این کشور، در حال حاضر قدرت رقابت در بازارهای بین المللی را ندارند.
او همچنین از طولانی بودن زمان انجام پروژه ها در ایران انتقاد کرد و عملیات احداث تونل کوهرنگ را نمونه ای از طولانی شدن اجرای پروژه های عمرانی دانست. به نظر می رسد که اشاره آقای رحمانی فضلی، به تونل شماره ۳ کوهرنگ است که عملیات احداث آن از سال ۱۳۷۷ آغاز شده و همچنان ادامه دارد. دیوان محاسبات ایران، بنابر شرح وظایفش، حسابها، اسناد و مدارک مربوط به نهادهای دولتی، پروژه های بزرگ اجرایی و سایر موسسات را برابر قانون جمعآوری و گزارش نحوه اجرای قانون بودجه توسط دولت را هر سال به مجلس ایران تسلیم می کند.
اروپا و آمریکا خواهان گسترش تحریمها علیه رژیم هستند
به گزارش رادیو آلمان، اروپا و آمریکا خواهان گسترش تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه رژیم ایران هستند. برنامه اتمی جمهوری اسلامی و اعدامهای همه روزه، جامعه جهانی را به شدت نگران کرده است. به عقیده ناظران بایکوت رژیم ایران در اجلاس داووس نشانه ای آشکار در این راستا بود.
این منبع اعلام کرد، بدنبال تحریمهای اقتصادی، اکنون احتمال گسترش تحریمهای سیاسی رژیم ایران میرود که به گفته ناظران میتواند به مراتب موثرتر از تحریمهای اقتصادی باشد. افکار عمومی جهان با ناباوری شاهد اعدام روزانه چند نفر درایران است. مناقشه اتمی با جمهوری اسلامی نیز به هیچ نتیجهای نرسیده و به نظر نمیرسد به این زودی نتیجهای حاصل شود. سازمانهای حقوق بشری کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به شدت تحت فشار گذاشتهاند که در برابر رژیم ایران ساکت ننشینند. به عقیده بسیاری ناظران سیاسی، دعوت نشدن رژیم ایران به اجلاس "داوس" علامتی روشن از سوی غرب در برخوردهای آتی با جمهوری اسلامی است.
رضا تقیزاده، کارشناس مسایل هستهای و تحلیلگر سیاسی معتقد است که اگرچه داوس یک گردهمایی «خیلی رسمی نیست» و کشورها برای بررسی مسائل اقتصادی دنیا و مشاورهای دوستانه در آن شرکت میکنند: «ولی دعوت نکردن ایران به نوعی بیاعتنایی به دولت ایران و منزوی کردن ایران در مجامع بینالمللی است. این امر میتواند مقدمهای باشد بهعنوان عکسالعمل نسبت به تحولات داخلی ایران، یعنی بیاعتنایی به حقوق بشر و همین طور بیاعتنایی دولت و نظام سیاسی ایران نسبت به انتظاراتی که جامعه جهانی از ایران دارد.»
تقیزاده میگوید که تحمل ایران در مقابل تحریمهای اقتصادی و مالی بیشتر از تحمل سیاسی آن است و دلیل آن نیز درآمد ناشی از نفت است.
«تحریم کردن سیاسی ایران به معنای قطع ارتباطات خارجی ایران است و آنچه به عنوان محدودیت مسافرت مقامهای ایرانی و بهخصوص مسئولین نظامی و کسانی که در ارتباط با برنامههای اتمی ایران هستند، کمک میکند که مناسبات و مراودات عناصر مربوط به دولت محدود شود، بدون اینکه عکسالعمل سیاسی خاصی از جانب ایران دیده شود و یا ایران قادر به نشان دادن این عکسالعمل باشد. عکسالعمل ایران نمیتواند خیلی جدی باشد. چنانچه وقتی شرکتهای خارجی از فروش نفت به هواپیماهای ایران خودداری کردند و ایران تصمیم به مقابله به مثل گرفت، دید که این مورد باز به منزوی کردن ایران کمک بیشتری میکند، بنابراین از این قضیه منصرف شد. ایران فرصتهای بسیار بسیار محدودی برای تلافیجویی در این زمینه دارد.»
وی می گوید ایران نیازمند سطح مناسبی از مناسبات دیپلماتیک و رفت وآمد به مجامع جهانی است. این در حالی که مقامهای خارجی چندان تلاشی برای بازدید از ایران نمیکنند. در مواردی هم که آنها خواهان بازدید از ایران هستند، ایران اجازهی این کار را به راحتی نمیدهد، از جمله برای نظارت بر فعالیتهای هستهای، مسئله حقوق بشر و یا مثلا نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری.
به نظر رضا تقیزاده، ایران سعی میکند تحریمهای سیاسی را از راههای دیگری تلافی کند: «ما دیروز شاهد بودیم که خشونتهای داخلی در عراق باز دامن گرفته و اگر ایران در مناسبات خارجی محدود شود و یا تحریمهای تندتری علیه ایران اعمال شود، ممکن است عکسالعمل بیشتری در افغانستان و یا احتمالاً در لبنان نشان دهد. این تنها پایگاههاییست که نظام سیاسی ایران در اختیار دارد و ممکن است از آنها بهعنوان تلافیجویی برای ناامنکردن منافع کشورهای منطقه استفاده کند.» تقیزاده تاکید میکند که عکسالعمل تلافیجویانهی ایران، میتواند بهانهای باشد برای اعمال تحریمهای سیاسی رسمیتر.
شمار زنان کارتن خواب رو به افزایش است
شهرزادنیوز: بر پایه آمار رسمی، زنان کارتن خواب که متوسط سنی آنها 25 تا 45 سال است، 2 درصد از کل افراد کارتن خواب را تشکیل می دهند و به گفته مسئولان شهری در تهران، این رقم در حال افزایش است.
مرتضی طلایی، رییس کمیسیون فرهنگی ـ اجتماعی شورای شهر تهران، عادی شدن حضور زنان معتاد و کارتن خواب در کنار خیابان را زنگ خطری برای جامعه دانسته و گفته است: "اگر تاکنون فقط میدانستیم که تعداد زنان معتاد قابل توجه است، حال این نگرانی را داریم که این زنان معتاد که شرایط نامساعدی دارند، در سطح جامعه بیش از قبل به چشم میخورند و همه این موارد نشان میدهد که خانواده در جامعه ما دچار تزلزل شده است."
به گزارش رسانه ها، یکی از مشکلات این زنان نگاه افراد جامعه و هنجارهای موجود است که گاه باعث میشود سرپناههای کوچکی که برای آنها ساخته میشود از سوی افرادی که در محلههای این کمپها زندگی میکنند مورد هجوم قرار بگیرند.
عباس دیلمی زاده، مدیرعامل یکی از انجمنهای خیریه فعال در حوزه کارتن خوابها، در این رابطه اظهار داشت که این مرکز، تنها سرپناه موجود در تهران برای اقامت شبانه زنان معتاد کارتن خواب محسوب میشود که به معتادان محلههای شوش، مولوی و دروازه غار خدمات ارائه میکند. سازمان بهزیستی و انجمن با سنجش پراکندگی جمعیت زنان معتاد در منطقه، این محل را انتخاب کردهاند. پیش از این نیز سرپناهی در محلهای دیگر راهاندازی شده بود، اما با مشکلاتی که مردم به وجود آوردند، تعطیل گردید. آوارگی این زنها مسلما باعث گسترش بیشتر انواع آسیبهای اجتماعی خواهد شد.
به گفته مرتضی طلایی، در برخی از مقاطع سال فضای موجود برای نگهداری موقت کارتن خوابها با نیاز جامعه برابر نیست.
اعدام: ارعاب، ترویج انتقام، آسیب رساندن به جسم و جان جامعه
راديو فردا 31 ژانويه. این روزها اعدامهای ایران را دیگر باید به ساعت شمرد. ۲۰ نفر در خوزستان، ۱۳ نفر در استان تهران، ۱۰ نفر در استان البرز، ۸ نفر در قم، ۷ نفر در استان کرمانشاه، ۷ نفر در لرستان، ۵ نفر در سیستان و بلوچستان، ۴ نفر در استان اصفهان... این تنها بخشی از بیش از صد حکم اعدامی است که در یک ماه گذشته،دیماه، در ایران به اجرا درآمده است، روندی که باعث شد مدافعان حقوق بشر از شمردن اعدامها بر اساس هفته و ماه دست بکشند و بگویند در یک ماه گذشته به طور میانگین هر ۸ ساعت یک نفر در ایران اعدام شده است.
آخرین نمونه از این اعدامها که در مورد طیفی از مجرمان و متهمان، از سیاسی گرفته تا قاتل و قاچاقچی، به اجرا درمیآید، اعدام ۱۰ نفر در کرج و ارومیه، به اتهام قاچاق مواد مخدر بود که روز پنجشنبه انجام شد.
پرسش اصلی اینجاست که چه عاملی باعث میشود تا ایران به یکی از رکوردداران اعدام در جهان تبدیل شود؟
در گفتوگو با نادر وهابی، جامعهشناس مقیم پاریس و نویسنده کتاب فرانسهزبان «جامعهشناسی اعدام در دوران گذار»، نگاهی داریم به ریشهها، اهداف، و اثرات اعدامهای سریالی در ایران. نادر وهابی در ابتدای این گفتوگو با تاکید بر این که روند اعدامها در سال جاری افزایشی چشمگیر داشته، مروری دارد بر موارد اعدام در چند سال گذشته.
نادر وهابی: اجازه بدهید من بخشی از آمارهای چند سال گذشته را برایتان بازگو کنم. ما در سال ۲۰۰۷، ۳۱۷ مورد اعدام داشتیم. در سال ۲۰۰۸ این رقم به ۳۴۶ نفر رسید و با یک افزایش ده درصدی مواجه بود. در سال ۲۰۰۹، ۳۸۸ نفر اعدام شدند که باز هم با یک افزایش ۱۱ درصدی در زمینه اعدام مواجه شدیم.
در مورد سال ۲۰۰۹ توجه شما را به یک نکته جلب میکنم. در این سال تا ۲۲ ژوئیه، ۱۹۶ نفر اعدام شده بودند، ولی در فاصله یک ماه و نیم بعد یعنی از ۲۲ ژوئیه تا روز پنجم اوت، حدود ۱۱۲ نفر دیگر نیز اعدام شدند.
در سال گذشته ۱۴ مورد از این اعدامها در ملاء عام انجام شد. اینها اعداد و ارقامی بودند که آهنگ کلی اعدام را به شما نشان میدهند.
• سوال من هم دقیقا همین جاست. چه عاملی باعث میشود که یک سیستم امنیتی و قضایی چنین سیری را در صدور حکم اعدام طی کند؟
اول بایستی در مورد روش کار به چند نکته توجه کنیم. اولین نکته این که در جمهوری اسلامی، اعدام سیاسی را از اعدام عادی باید جدا کنیم. این دو دو مقوله متفاوتند. یکی برای عدم تحمل دگراندیشی است که اعدام میشود و دیگری به خاطر ارتکاب به قتل یا سایر جرایم.
دوم این که نظریهای وجود دارد که میشل فوکو هم از آن حمایت میکرد و من هم به تفصیل در فصل اول کتابم به آن پرداختهام و آن هم این است که باید از این توهم مطلق که نظام کیفری به طور عموم، بازتابی از یک امر الهی و آسمانی است، خودمان را نجات دهیم و کیفر را در جمهوری اسلامی با ساختار قدرت سیاسی مورد مطالعه قرار دهیم.
• برخی از منتقدان جمهوری اسلامی این بحث را مطرح میکنند که این اعدامها با چنین آهنگ پرشتابی، برای ایجاد رعب و وحشت است که افزایش پیدا میکند. آیا به نظر شما چنین گزارهای اساسا میتواند درست باشد؟ تفسیر شما از این نظریه چیست؟
برای پاسخ دادن به شما باید برگردم به این نظریه که اصولا چه نظرگاهی در این مورد در جمهوری اسلامی وجود دارد. من از نظرگاهی در کتابم صحبت کردهام که عنوان آن را «انتقام، اعدام و جسم» نام نهادهام. و آن هم عبارت است از تاثیرات روحی و روانی بر اجتماع یا به عبارت دیگر تلاش جمهوری اسلامی از طریق اعدام به عنوان ارعاب اجتماعی و ایجاد نقش بازدارنده با آن اعمال.
این در حالی است که تمام آمارها، خلاف این نظریه را نشان میدهد. آمار خشونت چه در کودکان و چه در بزرگسالان روز به روز در حال افزایش است. بگذارید یک مثال بزنم. در سال ۲۰۰۹، در ماه ژوئیه گذشته، در روز چهارم ژوئیه ۲۰ نفر حدود ۲۴ نفر و در روز ۲۴ ژوئیه حدود ۲۴ نفر و در روز ۳۰ ژوئیه باز هم حدود ۲۴ نفر اعدام شدند. در همان روزها معاون دادستان در امور زندانها این آمار را رسما در مصاحبه مطبوعاتی خود اعلام میکند. این در شرایطی است که ما در اوج مبارزات اجتماعی قرار داریم. بعد از جریان انتخابات است و اولین باری است که میبینیم این همه جمعیت با شعار لغو انتخابات وارد صحنه خیابانها شدهاند. اما برای ایجاد ارعاب اجتماعی دو بار و در دو روز این مسئله اعلام میشود.
• یک پرسش اساسی این است که آیا واقعا اعدام باعث کاهش جرم و جنایت در جامعه میشود؟
خیر. برعکس است. ما یک سیکل ۳۰ ساله را در حکومت جمهوری اسلامی از سر گذراندهایم؛ خشونت، اعدام و بازتولید خشونت. توجه کنید. من به مطالعات علمی اشاره میکنم. کلیه مطالعات علمی عکس این موضوع را نشان میدهد که اعدام میتواند مانع گسترش خشونت باشد.
در کشور کانادا در سال ۱۹۷۵ حکم اعدام لغو شد. در آن سال مابین هر صد هزار نفر، ۹ قتل انجام میشد. ولی ۴۰ سال پس از لغو حکم اعدام، یعنی در سال ۲۰۰۶، آمار موجود کاهش اعدام را نشان داد. این به معنای آن است که لغو حکم اعدام باعث افزایش کشتار و قتل نشد، بلکه برعکس، یک آمار پایین را نشان میداد.
باز هم توجه شما را به گزارش سازمان ملل که در سال ۱۹۹۷ تدوین و در سال ۲۰۰۲ بهروز شد، جلب میکنم. این گزارش هم نشان میدهد که لغو اعدام هیچ گونه رابطهای با بالا رفتن افزایش خشونت ندارد.
• بسیاری از استدلالهایی که برای اجرای حکم اعدام و قصاص نفس در قانون مجازات اسلامی وجود دارد، این نظر است که اعدام واکنش و پاسخی است برابر برای خون پایمال شده قربانی. در این مورد نظر شما چیست؟
بله. این سوال مطرح میشود. تکلیف قربانی چه خواهد شد؟ من توجه شما را متوجه تجربیات سایر کشورهای دیگر میکنم. آن تجربیات نشان میدهد که با پیام بخشش و صلح میتوانیم در یک برنامهریزی ده ساله، بخشش و مهرورزی را به بدنه اجتماع منتقل کنیم و با این پیام از گسترش خشونت جلوگیری کنیم.
یعنی در حال حاضر در جامعه ما دو لایه هستند که فقط و فقط به انتقام میاندیشند، لایهای که در طول ۳۰ سال گذشته به نوعی از انحاء یا در جنگ یا از طریق مجازات اعدام، یکی از عزیزانش را از دست داد و لایه دوم هم اجراکنندگان این حکم و هیئت حاکمه بودند. برای این که یک بار برای همیشه خشونت در جامعه ایران به پایان برسد تنها راه ما انتشار پیام بخشایش است. من بیشتر موافق این جمله معروف نلسون ماندلا هستم که «فراموش نکنیم، اما ببخشیم». در کتابم به تفصیل به تجربه چهار کشور آفریقای جنوبی، شیلی، آرژانتین و اروگوئه اشاره کردهام. چهار کشوری که در آنها حتی جنایتکاران سیاسی را هم اعدام نکردند و ما شاهد بودیم که هر چهار کشور به سمت جامعه مدنی پیش رفتند.
• از یک جنبه دیگر اگر بخواهیم به مجازات اعدام بپردازیم، میدانیم که تعداد بسیاری از اعدامها به خاطر قصاص نفس و با نظر مساعد خانواده قربانی انجام میگیرد. میخواستم ببینم وانهادن تصمیمگیری برای سلب حیات از یک قاتل که به عنوان مثال در قانون مجازات اسلامی لحاظ شده است، چه تاثیری بر هنجارهای اجتماعی افراد در کل یک جامعه دارد؟
رواج فرهنگ انتقام به طور سیستماتیک تاثیر نخست آن است. در سال گذشته شاهد اعدام کودکی به نام بهنود شجاعی بودیم. در هنگام اعدام او، خانواده مقتول در هنگام کشیدن صندلی این مجرم خردسال حضور داشتند. ما شاهدیم که به این شکل دارند به شکل سیستماتیک پدیده انتقام را ترویج میکنند. اما نکته دیگر روش اعدامهاست. در برخی از کشورهایی که هنوز هم در آنها مجازات اعدام لغو نشده، شاهدیم که تلاش دستگاههای دولتی در جهت کاهش میزان درد و رنج فرد اعدامی در زمان اجرای حکم است.
• در ایران عموما اعدامها از طریق دار زدن انجام میشود. شما در مورد این روش خاص اعدام که در ایران رواج دارد چطور میاندیشید؟
آن چه در اجرای حکم اعدام دنبال میشود، اعمال حداکثر آسیبرسانی به جسم با نوعی عذاب دادن است. نوع حلقه طناب دار به گونهای است از نظر علمی که اگر این گره زیر گلو یا در پشت قرار بگیرد، محکوم به سختی جان میدهد و بیشتر در هنگام وداع با زندگی عذاب میکشد. در برخی از عکسها دیدهام که آگاهانه بعضی گره این طنابها را به گونهای میگذارند تا عذاب محکوم به هنگام اجرای حکم بیشتر باشد. اعدام در واقع نوع بسیار افراطی آسیب رساندن به جسم یک انسان است که یک حاکمیت یا یک دولت از طریق اهرمهای اجرایی و قانونی، با قتل نفس انسان دیگری، مبادرت به آن میکند.
قيمت نفت به بشکه ای يکصد دلار افزایش یافت
خبرگزاری فرانسه در خبری فوری از لندن از افزایش قیمت نفت خام به بشکه ای یکصد دلار خبر داد و نوشت، در پی ناارآمیها در مصر و احتمال اخلال در عبور کشتی های نفتکش از کانال سوئز، قیمت نفت برای نخستین بار از سال 2008 تا کنون به یکصد دلار رسید.
وزیر دفاع انگلیس: رژیم تهران مسلح به بمب اتمی در 2012
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از لندن، وزیر دفاع انگلیس روز دوشنبه در جمع قانون گذاران این کشور اعلام کرد که رژیم تهران می تواند در سال آینده میلادی (2012) به سلاح اتمی دست یابد.
لیام فاکس طی نطقی در مجلس عوام انگلیس گفت که با نظر مدیر سابق سرویس اطلاعاتی اسرائیل مبنی بر اینکه رژیم تهران قادر نخواهد بود تا سال 2015 به تسلیحات هسته ای دست پیدا کند، مخالف است.
وزیر دفاع انگلیس تصریح کرد که جهان غرب باید دیدی بسیار محتاطانه در برابر دیدگاه های خوشبینانه در مورد برنامه هسته ای رژیم تهران داشته باشد و بنیان تصمیم گیری خود را بر بدبینانه ترین برآوردها از توانایی هسته ای این رژیم قرار بدهد.
لیام فاکس افزود، جامعه جهانی در صورت ساده انگاری، در شرایطی مشابه با برنامه هسته ای کره شمالی گرفتار خواهد شد.
آسوشیتدپرس نوشت، اظهارات این مقام انگلیسی پس از آن بیان می شود که مذاکرات اخیر میان رژیم تهران و گروه پنج بعلاوه در استانبول ترکیه به شکست انجامید.
گزارش آمريکا: شکافها در نيروهاي عراقي ممکن است مانع دستاوردهاي امنيتي بشوند
خبرگزاري فرانسه 10/11/89: «ديدبان آمريکا در گزارشي که روز يکشنبه منتشر شد گفت، کمبودها در توانايي نيروهاي امنيتي عراق ميتواند دستاوردهاي امنيتي اين کشور را بعد از خروج نيروهاي آمريکايي در پايان سال 2011 ضايع کند.
بازرس ويژه کل بازسازي عراق اعلام کرد، در حالي که نيروهاي بغداد پيشرفتهاي جدي داشتهاند، آنها از توانايي ضعيف لجستيکي رنج ميبرند و فساد در داخل پليس و ارتش مانع توسعه آنها شده است. بازرس ويژه کل بازسازي عراق در گزارش نوبه يي خود گفت، ”ناظران متعدد آمريکايي در اين ربع سال شکافهاي واقعي يا بالقوهيي را در توانايي نيروهاي امنيتي عراق گزارش کردند که ميتواند روي قابليت آن در تضمين دستاوردهاي به سختي تحصيل شده تاثير بگذارد. “
اين گزارش خاطرنشان ميکند که طبق برآوردهاي وزارت دفاع آمريکا، ”نيروهاي امنيتي هم وزارت کشور و هم وزارت دفاع در کسب حداقل توانايي ضروري عقب هستند. “
منظور از حداقل توانايي ضروري، استانداردي است که نشان ميدهد نيروها ”ميتوانند امنيت داخلي را تأمين کنند و از تواناييهاي پايهيي براي دفاع در برابر تهديدات خارجي برخوردار هستند. “ …
اين گزارش افزود، ”انتظار ميرود نيروهاي وزارت کشور در جريان دوره خروج نيروهاي آمريکا در عراق، در تأمين مالي، فرماندهي و کنترل، و زيرساختهاي لجستيکي شکافهايي داشته باشند. “
در اين ميان، ماموريت آموزش آمريکا در عراق به بازرس کل ويژه بازسازي عراق گفت، ”فساد در نيروهاي امنيتي عراق مانع توسعه شده و به اختصاص غيرموثر منابع انساني و مالي، و نيز فقدان روند طراحي الزامات براي حفظ و نگهداري زيرساختها و تجهيزات امنيتي منجر شده است. “ نيروهاي آمريکايي به اين ديدبان گفتند که آمريکا ”با گزينه سرمايهگذاري بيشتر براي پر کردن شکافهاي حياتي در توانايي نيروهاي امنيتي عراق يا پذيرش اين ريسک که آنها قادر به تأمين کامل عراق در برابر تهديدات داخلي و خارجي تا زمان خروج نيروهاي آمريکايي نخواهند بود مواجه است. “
در حالي که فرماندهان آمريکايي در عراق تأکيد دارند که همتايان محلي آنها ميتوانند امنيت را در اين کشور جنگزده حفظ بکنند، بابکر زيباري (babaker zebari ) رئيس ستاد ارتش عراق در ماه اوت به خبرگزاري فرانسه گفت که نيروهاي بغداد تا سال 2020 به کمک آمريکا نياز خواهند داشت».
علاوي از بارزاني خواست براي حل مشكل شوراي ملي سياستهاي استراتژيك دخالت كند
تلويزيون البغداديه 11/11/89: «عادل برواري عضو ائتلاف كردستاني گفت كه اياد علاوي نخست وزير سابق از مسعود بارزاني رئيس منطقه كردستان خواسته است كه براي حل مشكل شوراي ملي سياستهاي استراتژيك بين او و نوري المالكي دخالت كند. برواري در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط گفت نشستي با شركت مالكي و بارزاني و علاوي چه بسا تضمين كننده رسيدن به توافق نهايي بين آنها حول شورا باشد. ليست العراقيه از اينكه اتحاد ملي توافقاتي كه فراكسيونهاي سياسي در اربيل در كادر ابتكار عمل بارزاني به آن رسيده بودند را انكار كرده بود, شكايت كرده است. بر اساس اين اختلافات العراقيه نامه اي براي بارزاني نوشته است كه بمنظور وساطت براي حل وفصل اختلافات موجود حول شوراي سياست هاي استراتژيك دخالت كند».
شماري از روشنفکران عراقي امروز در بغداد بهمنظور حمايت از قيام مردم مصر تجمع کردند
تلويزيون الحره 10/11/89: «شماري از روشنفکران عراقي که امروز در بغداد بهمنظور حمايت از قيام مردم مصر تجمع کرده و از دولت عراق خواستار توجه به نيازهاي مردم شدند,که از کمبود خدمات رنج ميبرند و گفتند در صورتي که اوضاع بهبود نيايد به تحصن و اعتصاب روي خواهند آورد. تظاهرکنندگان خواستار اجراي اصلاحات جدي در زمينه نظام سياسي و آزادي ها شدند و تأکيد کردند که مسير دمکراسي در عراق با موانع متعددي روبهرو است.
گزارش: تحولاتي که شهرهاي مصر شاهد آن هستند بر روي جامعه عراق تأثيراتي داشته بنحوي که امروز يکشنبه شماري از روشنفکران در کنار بناي يادبود آزادي و ميدان فردوس تجمع کردند و حمايت و پشتيباني خودشان از قيام مردم مصر را ابراز داشتند. بعضي از تظاهرکنندگان گفتند که اين تجمع چندين پيام دارد که از جمله آنها جلب توجه دولت عراق نسبت به نيازها و خواستههاي مردم عراق ميباشد که از کمبود خدمات و سستي و کندي در اجراي پروژههاي خدماتي رنج ميبرند و اين علاوه بر بيکاري و فساد ميباشد. آنها تهديد کردند که در صورتي که اين اوضاع بهبود نيابد به اعتراضات و اعتصابها مسالمتآميز روي خواهند آورد:
ابراهيم الخياط - شاعر: به طاغيان ميگوييم که فکر نکنيد که هميشه در قدرت هستيد. نياز مردم خودتان را برآورده کنيد در غيراينصورت به صدام حسين و دوستان وي خواهيد پيوست.
دکتر زينه جمعه الحلفي - روزنامهنگار: ما وارد مسير دمکراسي شدهايم ولي کوتاهي ها و کاستي هاي زيادي داريم. از مردم خودمان ميخواهيم تا براي بيان خواستههاي خودشان به اعتصابها و اعتراضات و تظاهرات روي بياورند.
گزارش: ديگر روشنفکران به ايجاد اصلاحات جدي در سطح نظام سياسي و آزادي ها دعوت کردند، چيزي که دولت ميتواند بر اساس آن به ثبات برسد، کما اينکه به وجود موانع در مسير دمکراسي در عراق اشاره کردند که به نظر آنها علت آن غيبت جامعه در ايفاي نقش خود در اعتراضات و اعتصابها براي دستيابي به اصلاحات ميباشد:
حيدر سعيد - نويسنده: درست اين است که طبقه حاکم دست به اصلاحات جدي در زمينه خدمات و بيکاري و حتي آزادي ها بزند.
خبرنگار الحره: ناظران سياسي از ميزان تأثير آنچه در مصر ميگذرد بر اوضاع عراق کم کردند به اين دليل که دولت همچنان در مرحله تشکيل ميباشد، کما اينکه از يک حزب و يا يک جريان و يا موجوديت تشکيل نشده است. . . چه بسا تحولات مصر نيروهاي سياسي عراقي شرکتکننده در دولت را به تعامل با جديت بيشتر با خواستههاي عراقيان وا دارد. تظاهرات همبستگي با آنچه در صحنه عربي ميگذرد تأکيدي بر اين است که تغييري که در عراق حاصل شد الآن بازتابها و انعکاسات آن در تماميت منطقه بيشتر دارد روشن ميشود».
ديدار طالباني با مدحت محمود
تلويزيون العراقيه 11/11/89: «جلال طالباني گفت كه نفوذ و استقلال قضا دو عامل اساسي براي ثبات در هر كشور و تاكيد بر هويت دمكراتيك آن است. طالباني امروز در ديدار با قاضي مدحت المحمود رئيس دادگاه فدرال و رئيس شوراي عالي قضايي عراق و تعداد بسياري از قضات گفت كه قضائيه مستقل يك حامي اساسي براي يك نظام جمهوري دمكراتيك فدرالي است و نقش موثري كه ارگان قضايي عراق در اجراء روند عدالت و تمايل دائم براي استقلال قضا و اجراء قانون ايفا كرده را مورد تشويق قرار داد. وي تاكيد كرد كه بايستي عراقي ايجاد كنيم كه در آن حقوق بشر محترم شمرده شود».
رادیو آلمان: دادگاه بینالمللی ویژه رسیدگی به ترور رفیق حریری که قرار است به زودی رای مقدماتی خود را اعلام کند، از مسائل اختلافبرانگیز در لبنان است. گفته میشود که این دادگاه در رای خود اعضایی از حزبالله را متهم به دست داشتن در ترور رفیق حریری خواهد کرد.
بر اساس تفاهمنامه همکاری میان لبنان و سازمان ملل پیرامون دادگاه، دو قاضی لبنانی در جمع قضات دادگاه قرار گرفته و ۵۱ درصد از بودجه دادگاه را نیز دولت لبنان پرداخت میکند. همچنین بر اساس این تفاهمنامه اگر دادگاه خواستار محاکمه فردی لبنانی شد، دولت این کشور باید فرد مزبور را تحویل دادگاه دهد.
حزبالله و همپیمانانش به شکل صریح عنوان کردهاند که لبنان باید همکاری خود با دادگاه را قطع کند. از جمله صریحترین موضعگیریها میتوان به اظهارات یک هفته قبل سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله اشاره کرد که در توضیح دلیل استعفای وزرای حزبالله و سقوط دولت سعد حریری گفته بود دولتی جدید باید تشکیل شود که اگر دادگاه قصد تعرض به افرادی از حزبالله را داشت، این دولت با دادگاه همکاری نکند.
تلاشهای بینالمللی در لبنان
با بالا گرفتن اختلافات در لبنان و پیشبینی منابع آگاه از احتمال بروز تنشهای بیشتر در آینده نزدیک، فرانسه وارد عمل شده و قصد دارد کنفرانسی را با مشارکت کشورهای تاثیرگذار در لبنان تشکیل دهد. قرار است در این کنفرانس نمایندگانی از کشورهای قطر، مصر، سوریه، ترکیه، عربستان، فرانسه، آمریکا و روسیه شرکت کنند.
با این حال سوریه اعلام کرده که در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد و رایزنیهای فشرده پاریس برای جمع کردن نمایندگان دیگر کشورها ادامه دارد تا بدین ترتیب جلسه اولیه تشکیل شده و سپس شرایط برای تشکیل نشستی با حضور وزرای خارجه کشورهای یاد شده، فراهم شود.
یک منبع آگاه فرانسوی به روزنامه الشرقالاوسط گفت که دیدگاه فرانسه و آمریکا در قبال مسائل لبنان هماهنگ است و هر دو کشور نسبت به چگونگی سقوط دولت حریری و روی کار آمدن نجیب میقاتی ملاحظاتی دارند، اما با این حال پاریس و واشنگتن هنوز درها را بر روی لبنان باز نگاه داشته و در انتظار تشکیل دولت و موضعگیری آن در قبال مسائل حساسی چون دادگاه بینالمللی هستند.
سرکیس نعوم، تحلیلگر مشهور لبنانی در سرمقاله اخیر روزنامه النهار نوشت: «خطر بزرگی لبنان را تهدید میکند. به نظر میرسد سعد حریری اصرار دارد تا در دولت شرکت نکرده و اپوزیسیونی قدرتمند را بیرون دولت شکل دهد. بدین ترتیب دولت جدید از یک رنگ تشکیل خواهد شد و تنش مذهبی بین دو طائفه شیعه و اهل تسنن در لبنان افزایش مییابد. در عین حال تشکیل دولتی یک دست باعث میشود تا آمریکا و فرانسه موضعگیری تندی علیه آن داشته و این دولت را دستنشانده ایران و سوریه فرض کنند. بدین ترتیب دولت میقاتی در آستانه تحریم جهانی قرار خواهد گرفت».
۸۰ هزار دانشجوی ايرانی در دانشگاههای خارج
ایسنا: معاون آموزشي وزير علوم، تحقيقات و فناوري گفت: براساس سند چشم انداز، ايران بايد در سال 1404، در منطقه خاورميانه اول باشد در حالي كه اكنون نيزدر رده علمي منطقه، اول هستيم. حسين نادري منش اظهاركرد: در منطقه تنها كشوري كه با ايران رقابت ميكند، تركيه است و بر اساس آمار و ارقام موجود در بسياري ازشاخصهاي كيفي آموزش عالي اول هستيم.
وي افزود: از نظر كلان، تركيه مقاله بيشتري دارد ولي رشد توليد مقاله ايران در30 سال اخير 11 برابر است و طبق گزارش دو محقق آمريكايي و كانادايي در2010 اين ميزان رشد ايران نسبت به ميانگين رشد جهاني اول بوده است در حالي كه در تركيه 5/5 برابر است.
نادري منش با بيان اينكه رشد علمي ما در بعضي از رشتهها نظير دانش هستهاي نزديك به80 تا 100 برابر ميانگين جهان است، افزود: اين امر جزو توانمنديهاي كشورمان است و رتبه ما به درجهاي رسيده كه دشمن براي جلوگيري از آن اقدام به حذف فيزيكي دانشمندان هستهاي ما همچون شهيد شهرياري و شهيد عليمحمدي ميكند.
معاون آموزشي وزيرعلوم با اشاره به اينكه هر سيستمي را با خروجي آن ميسنجند، گفت: روند كيفيت آموزش عالي در كشورمان به گونهاي است كه بسياري از فارغ التحصيلان ما در دانشگاههاي معتبر دنيا به راحتي پذيرش ميشوند و يا وقتي براي فرصت مطالعاتي در خارج از كشور هستند به آنها پيشنهاد فوق دكتري و يا ادامه تحصيل و بورس داده ميشود. وي در ادامه اظهاركرد: ارتباط دانشگاه با صنعت و بخش خصوصي ميتواند اين دانش را به ثروت تبديل كند و اين مهم، توجه بيشتر نظام و دولت را ميطلبد.
نادري منش در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ايران از جمله كشورهايي است كه مردم آن علاقه زيادي به ادامه تحصيل دارند و به دليل عدم ظرفيت در دوره تحصيلات تكميلي، بعضي از افراد در غربالگري قبول نميشوند و به خارج از كشور عزيمت ميكنند، اين منطقي است ولي بايد به كشورهايي مهاجرت كنند كه دانشگاههاي معتبر دارند. وي از دانشجويان خواست تا با مراجعه به سايت معاونت دانشجويي وزارت علوم از اعتبار دانشگاههاي مورد نظر مطمئن شوند.
معاون آموزشي وزيرعلوم از تحصيل نزديك به80 هزار دانشجوي ايراني در دانشگاههاي خارج از كشور خبر داد و گفت: اين عدد نسبت به كل ظرفيت دانشجويي ما زير1 تا 2درصد است در حالي كه از كشورهاي اروپايي بيش از2/5 ميليون نفر در كشورهاي ديگر تحصيل ميكنند.
نادري منش با بيان اينكه ما ظرفيت لازم و كافي براي تحصيل دانشجويان مقاطع كارداني و كارشناسي را درداخل كشور داريم، گفت: كيفيت دانشگاههاي داخل بالاتر از دانشگاههاي كشورهايي مانند حاشيه خليج فارس است و در حاليكه ما در طرح آموزش مبتني بر آمايش در 30 استان كشور و با محوريت دانشگاههاي بزرگ، سعي بر اين داريم كه آموزش، ماموريت گرا و پاسخگوي نيازهاي كشور باشد.
وي همچنين در مورد رتبه بندي دانشگاههاي دنيا گفت: بخشي از شاخصهاي اكثر رتبه بنديها، علمي و منطقي است؛ ولي بخشي از آن مثل تعداد دانشجو يا استاد خارجي در كشورهايي مثل استراليا، آمريكا و كانادا كه ماهيت آنها مهاجر پذير است، منطقي نيست و در كشور ما دليلي ندارد كه دانشجو و استاد خارجي اولويت اول باشد و يا تعداد مقالات درساينس و نيچر كه بخش عمده آن سياسي شده است و يا جايزه نوبل علمي كه همه آن علم نيست مهم باشد. نادري منش افزود: در شاخصهاي علمي و منطقي آن، 3 تا4 دانشگاه ما در رتبه بندي جزو 500 دانشگاه برتر دنياست.
مرجع حکومتی: نشانه ظهور امام زمان در تونس!
خبرگزاری حکومتی فارس: آيتالله نوري همداني با اشاره به قيام مردم تونس، مصر، اردن و ديگر كشورها اضافه كرد: اين انقلابها نشان از بيداري و هوشياري ملتها در برابر مستكبران است. وي يادآور شد: مردم جهان رفته رفته بر مستكبران غلبه ميكنند و اين امر زمينهساز ظهور امام عصر(عج) خواهد بود.
آيتالله نوريهمداني در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: بعد از فتنه و جريانات سال 88 برآن شدم كه در بين مردم حضور داشته و با آنها سخن بگويم و اين به نفع نظام و انقلاب است. استاد حوزه علميه قم يادآور شد: سخن با مردم و پرسش و پاسخ با آنان در سراسر كشور از اهداف سفرهاي استاني بنده است.
مقام انگلیسی از تلویزیون متعلق به رژیم کناره گیری کرد
سایت آفتاب: شهردار سابق لندن از ادامه همکاری با یک شبکه تلویزیونی متعلق به ایران صرفنظر کرده است. به گزارش روزنامههای بریتانیا، کن لیوینگستون، شهردار انتخابی سابق لندن، که به خاطر اجرای یک برنامه فرهنگی در شبکه تلویزیونی پرستیوی، وابسته به دولت ایران، با انتقادات تندی مواجه بود گفته است که به همکاری با این شبکه خاتمه میدهد.
آقای لیوینگستون که از سال 2000 تا 2008 سمت شهردار انتخابی لندن را برعهده داشت، در نظر دارد به عنوان نامزد حزب کارگر در انتخابات آینده برای گزینش شهردار لندن شرکت کند. به نوشته روزنامههای بریتانیا، کن لیوینگستون که در آخرین انتخابات شهرداری لندن از رقیب محافظهکار خود شکست خورد، چند ماه است که به عنوان مجری یک برنامه فرهنگی با شبکه تلویزیونی پرس تی وی همکاری میکرده است.
این برنامه ماهانه به معرفی و بررسی کتاب اختصاص داشته و به نوشته روزنامه ایندیپندنت، آقای لیوینگستون تاکنون هفت برنامه را ضبط کرده اما گفته است که هرگز در نظر نداشته بیش از این به این همکاری ادامه دهد.
با اینهمه، همکاری کن لیوینگستون، به خصوص در آستانه برگزاری انتخابات جدید شهردار لندن، انتقاداتی را از سوی گروههای مختلف به همراه داشته است. خبر کناره گیری آقای لیوینگستون از پرس تی وی در حالی انتشار مییابد که اخیرا بانک نشنال وستمینستر، یکی از بانکهای عمده بریتانیا نیز اعلام کرد حسابهای این شبکه تلویزیونی را میبندد و از ادامه ارائه خدمات بانکی به آن خودداری میورزد.
دیوان محاسبات ایران: کسی نمیداند مجموع درآمدهای کشور چقدر است
بي بي سي 31 ژانويه. عبدالرضا رحمانی فضلی، رئیس دیوان محاسبات ایران می گوید که "بی انضباطی مالی" بزرگترین مشکل اقتصادی این کشور است و هیچ کس نمی تواند رقم دقیق مجموع درآمدهای کشور را محاسبه کند.
آقای رحمانی فضلی گفت: "در حال حاضر، بودجه ای که در کشور اعلام می شود فقط درآمد حاصل از نفت و مالیات است، در حالی که هم اکنون کانون های درآمدی و هزینه ای در کشور وجود دارد که درآمدهای زیادی دارند و به تبع آن هزینه های بسیاری نیز پرداخت می کنند."
او نظارت جزء به جزء دیوان محاسبات کشور بر درآمدهای کشور را "کاری غلط" توصیف کرد، اما گفت که این دیوان برای تدوین سیاست گذاری های هزینه ای باید از مجموعه درآمدها و هزینه های کشور مطلع باشد.
دیوان محاسبات کشور موسسه ای است که در امور مالی و اداری مستقل است و زیر نظر مجلس شورای اسلامی به عنوان بازوی نظارتی آن عمل می کند. این دیوان به کلیه حسابهای وزارتخانه ها، موسسات، شرکتهای دولتی و سایر دستگاههایی که به نحوی از بودجه کل کشور استفاده میکنند رسیدگی میکند.
'زمان انجام پروژه ها طولانی است'
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای رحمانی فضلی که روز گذشته (پنجشنبه هفتم مهر) در اصفهان با مدیران این استان سخن می گفت، با اشاره به نحوه هزینه کردن درآمدها گفت که "قیمت تمام شده محصولات" در ایران بالاست و کلاهای تولید شده در این کشور، در حال حاضر قدرت رقابت در بازارهای بین المللی را ندارند.
او همچنین از طولانی بودن زمان انجام پروژه ها در ایران انتقاد کرد و عملیات احداث تونل کوهرنگ را نمونه ای از طولانی شدن اجرای پروژه های عمرانی دانست. به نظر می رسد که اشاره آقای رحمانی فضلی، به تونل شماره ۳ کوهرنگ است که عملیات احداث آن از سال ۱۳۷۷ آغاز شده و همچنان ادامه دارد. دیوان محاسبات ایران، بنابر شرح وظایفش، حسابها، اسناد و مدارک مربوط به نهادهای دولتی، پروژه های بزرگ اجرایی و سایر موسسات را برابر قانون جمعآوری و گزارش نحوه اجرای قانون بودجه توسط دولت را هر سال به مجلس ایران تسلیم می کند.
اروپا و آمریکا خواهان گسترش تحریمها علیه رژیم هستند
به گزارش رادیو آلمان، اروپا و آمریکا خواهان گسترش تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه رژیم ایران هستند. برنامه اتمی جمهوری اسلامی و اعدامهای همه روزه، جامعه جهانی را به شدت نگران کرده است. به عقیده ناظران بایکوت رژیم ایران در اجلاس داووس نشانه ای آشکار در این راستا بود.
این منبع اعلام کرد، بدنبال تحریمهای اقتصادی، اکنون احتمال گسترش تحریمهای سیاسی رژیم ایران میرود که به گفته ناظران میتواند به مراتب موثرتر از تحریمهای اقتصادی باشد. افکار عمومی جهان با ناباوری شاهد اعدام روزانه چند نفر درایران است. مناقشه اتمی با جمهوری اسلامی نیز به هیچ نتیجهای نرسیده و به نظر نمیرسد به این زودی نتیجهای حاصل شود. سازمانهای حقوق بشری کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به شدت تحت فشار گذاشتهاند که در برابر رژیم ایران ساکت ننشینند. به عقیده بسیاری ناظران سیاسی، دعوت نشدن رژیم ایران به اجلاس "داوس" علامتی روشن از سوی غرب در برخوردهای آتی با جمهوری اسلامی است.
رضا تقیزاده، کارشناس مسایل هستهای و تحلیلگر سیاسی معتقد است که اگرچه داوس یک گردهمایی «خیلی رسمی نیست» و کشورها برای بررسی مسائل اقتصادی دنیا و مشاورهای دوستانه در آن شرکت میکنند: «ولی دعوت نکردن ایران به نوعی بیاعتنایی به دولت ایران و منزوی کردن ایران در مجامع بینالمللی است. این امر میتواند مقدمهای باشد بهعنوان عکسالعمل نسبت به تحولات داخلی ایران، یعنی بیاعتنایی به حقوق بشر و همین طور بیاعتنایی دولت و نظام سیاسی ایران نسبت به انتظاراتی که جامعه جهانی از ایران دارد.»
تقیزاده میگوید که تحمل ایران در مقابل تحریمهای اقتصادی و مالی بیشتر از تحمل سیاسی آن است و دلیل آن نیز درآمد ناشی از نفت است.
«تحریم کردن سیاسی ایران به معنای قطع ارتباطات خارجی ایران است و آنچه به عنوان محدودیت مسافرت مقامهای ایرانی و بهخصوص مسئولین نظامی و کسانی که در ارتباط با برنامههای اتمی ایران هستند، کمک میکند که مناسبات و مراودات عناصر مربوط به دولت محدود شود، بدون اینکه عکسالعمل سیاسی خاصی از جانب ایران دیده شود و یا ایران قادر به نشان دادن این عکسالعمل باشد. عکسالعمل ایران نمیتواند خیلی جدی باشد. چنانچه وقتی شرکتهای خارجی از فروش نفت به هواپیماهای ایران خودداری کردند و ایران تصمیم به مقابله به مثل گرفت، دید که این مورد باز به منزوی کردن ایران کمک بیشتری میکند، بنابراین از این قضیه منصرف شد. ایران فرصتهای بسیار بسیار محدودی برای تلافیجویی در این زمینه دارد.»
وی می گوید ایران نیازمند سطح مناسبی از مناسبات دیپلماتیک و رفت وآمد به مجامع جهانی است. این در حالی که مقامهای خارجی چندان تلاشی برای بازدید از ایران نمیکنند. در مواردی هم که آنها خواهان بازدید از ایران هستند، ایران اجازهی این کار را به راحتی نمیدهد، از جمله برای نظارت بر فعالیتهای هستهای، مسئله حقوق بشر و یا مثلا نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری.
به نظر رضا تقیزاده، ایران سعی میکند تحریمهای سیاسی را از راههای دیگری تلافی کند: «ما دیروز شاهد بودیم که خشونتهای داخلی در عراق باز دامن گرفته و اگر ایران در مناسبات خارجی محدود شود و یا تحریمهای تندتری علیه ایران اعمال شود، ممکن است عکسالعمل بیشتری در افغانستان و یا احتمالاً در لبنان نشان دهد. این تنها پایگاههاییست که نظام سیاسی ایران در اختیار دارد و ممکن است از آنها بهعنوان تلافیجویی برای ناامنکردن منافع کشورهای منطقه استفاده کند.» تقیزاده تاکید میکند که عکسالعمل تلافیجویانهی ایران، میتواند بهانهای باشد برای اعمال تحریمهای سیاسی رسمیتر.
شمار زنان کارتن خواب رو به افزایش است
شهرزادنیوز: بر پایه آمار رسمی، زنان کارتن خواب که متوسط سنی آنها 25 تا 45 سال است، 2 درصد از کل افراد کارتن خواب را تشکیل می دهند و به گفته مسئولان شهری در تهران، این رقم در حال افزایش است.
مرتضی طلایی، رییس کمیسیون فرهنگی ـ اجتماعی شورای شهر تهران، عادی شدن حضور زنان معتاد و کارتن خواب در کنار خیابان را زنگ خطری برای جامعه دانسته و گفته است: "اگر تاکنون فقط میدانستیم که تعداد زنان معتاد قابل توجه است، حال این نگرانی را داریم که این زنان معتاد که شرایط نامساعدی دارند، در سطح جامعه بیش از قبل به چشم میخورند و همه این موارد نشان میدهد که خانواده در جامعه ما دچار تزلزل شده است."
به گزارش رسانه ها، یکی از مشکلات این زنان نگاه افراد جامعه و هنجارهای موجود است که گاه باعث میشود سرپناههای کوچکی که برای آنها ساخته میشود از سوی افرادی که در محلههای این کمپها زندگی میکنند مورد هجوم قرار بگیرند.
عباس دیلمی زاده، مدیرعامل یکی از انجمنهای خیریه فعال در حوزه کارتن خوابها، در این رابطه اظهار داشت که این مرکز، تنها سرپناه موجود در تهران برای اقامت شبانه زنان معتاد کارتن خواب محسوب میشود که به معتادان محلههای شوش، مولوی و دروازه غار خدمات ارائه میکند. سازمان بهزیستی و انجمن با سنجش پراکندگی جمعیت زنان معتاد در منطقه، این محل را انتخاب کردهاند. پیش از این نیز سرپناهی در محلهای دیگر راهاندازی شده بود، اما با مشکلاتی که مردم به وجود آوردند، تعطیل گردید. آوارگی این زنها مسلما باعث گسترش بیشتر انواع آسیبهای اجتماعی خواهد شد.
به گفته مرتضی طلایی، در برخی از مقاطع سال فضای موجود برای نگهداری موقت کارتن خوابها با نیاز جامعه برابر نیست.
اعدام: ارعاب، ترویج انتقام، آسیب رساندن به جسم و جان جامعه
راديو فردا 31 ژانويه. این روزها اعدامهای ایران را دیگر باید به ساعت شمرد. ۲۰ نفر در خوزستان، ۱۳ نفر در استان تهران، ۱۰ نفر در استان البرز، ۸ نفر در قم، ۷ نفر در استان کرمانشاه، ۷ نفر در لرستان، ۵ نفر در سیستان و بلوچستان، ۴ نفر در استان اصفهان... این تنها بخشی از بیش از صد حکم اعدامی است که در یک ماه گذشته،دیماه، در ایران به اجرا درآمده است، روندی که باعث شد مدافعان حقوق بشر از شمردن اعدامها بر اساس هفته و ماه دست بکشند و بگویند در یک ماه گذشته به طور میانگین هر ۸ ساعت یک نفر در ایران اعدام شده است.
آخرین نمونه از این اعدامها که در مورد طیفی از مجرمان و متهمان، از سیاسی گرفته تا قاتل و قاچاقچی، به اجرا درمیآید، اعدام ۱۰ نفر در کرج و ارومیه، به اتهام قاچاق مواد مخدر بود که روز پنجشنبه انجام شد.
پرسش اصلی اینجاست که چه عاملی باعث میشود تا ایران به یکی از رکوردداران اعدام در جهان تبدیل شود؟
در گفتوگو با نادر وهابی، جامعهشناس مقیم پاریس و نویسنده کتاب فرانسهزبان «جامعهشناسی اعدام در دوران گذار»، نگاهی داریم به ریشهها، اهداف، و اثرات اعدامهای سریالی در ایران. نادر وهابی در ابتدای این گفتوگو با تاکید بر این که روند اعدامها در سال جاری افزایشی چشمگیر داشته، مروری دارد بر موارد اعدام در چند سال گذشته.
نادر وهابی: اجازه بدهید من بخشی از آمارهای چند سال گذشته را برایتان بازگو کنم. ما در سال ۲۰۰۷، ۳۱۷ مورد اعدام داشتیم. در سال ۲۰۰۸ این رقم به ۳۴۶ نفر رسید و با یک افزایش ده درصدی مواجه بود. در سال ۲۰۰۹، ۳۸۸ نفر اعدام شدند که باز هم با یک افزایش ۱۱ درصدی در زمینه اعدام مواجه شدیم.
در مورد سال ۲۰۰۹ توجه شما را به یک نکته جلب میکنم. در این سال تا ۲۲ ژوئیه، ۱۹۶ نفر اعدام شده بودند، ولی در فاصله یک ماه و نیم بعد یعنی از ۲۲ ژوئیه تا روز پنجم اوت، حدود ۱۱۲ نفر دیگر نیز اعدام شدند.
در سال گذشته ۱۴ مورد از این اعدامها در ملاء عام انجام شد. اینها اعداد و ارقامی بودند که آهنگ کلی اعدام را به شما نشان میدهند.
• سوال من هم دقیقا همین جاست. چه عاملی باعث میشود که یک سیستم امنیتی و قضایی چنین سیری را در صدور حکم اعدام طی کند؟
اول بایستی در مورد روش کار به چند نکته توجه کنیم. اولین نکته این که در جمهوری اسلامی، اعدام سیاسی را از اعدام عادی باید جدا کنیم. این دو دو مقوله متفاوتند. یکی برای عدم تحمل دگراندیشی است که اعدام میشود و دیگری به خاطر ارتکاب به قتل یا سایر جرایم.
دوم این که نظریهای وجود دارد که میشل فوکو هم از آن حمایت میکرد و من هم به تفصیل در فصل اول کتابم به آن پرداختهام و آن هم این است که باید از این توهم مطلق که نظام کیفری به طور عموم، بازتابی از یک امر الهی و آسمانی است، خودمان را نجات دهیم و کیفر را در جمهوری اسلامی با ساختار قدرت سیاسی مورد مطالعه قرار دهیم.
• برخی از منتقدان جمهوری اسلامی این بحث را مطرح میکنند که این اعدامها با چنین آهنگ پرشتابی، برای ایجاد رعب و وحشت است که افزایش پیدا میکند. آیا به نظر شما چنین گزارهای اساسا میتواند درست باشد؟ تفسیر شما از این نظریه چیست؟
برای پاسخ دادن به شما باید برگردم به این نظریه که اصولا چه نظرگاهی در این مورد در جمهوری اسلامی وجود دارد. من از نظرگاهی در کتابم صحبت کردهام که عنوان آن را «انتقام، اعدام و جسم» نام نهادهام. و آن هم عبارت است از تاثیرات روحی و روانی بر اجتماع یا به عبارت دیگر تلاش جمهوری اسلامی از طریق اعدام به عنوان ارعاب اجتماعی و ایجاد نقش بازدارنده با آن اعمال.
این در حالی است که تمام آمارها، خلاف این نظریه را نشان میدهد. آمار خشونت چه در کودکان و چه در بزرگسالان روز به روز در حال افزایش است. بگذارید یک مثال بزنم. در سال ۲۰۰۹، در ماه ژوئیه گذشته، در روز چهارم ژوئیه ۲۰ نفر حدود ۲۴ نفر و در روز ۲۴ ژوئیه حدود ۲۴ نفر و در روز ۳۰ ژوئیه باز هم حدود ۲۴ نفر اعدام شدند. در همان روزها معاون دادستان در امور زندانها این آمار را رسما در مصاحبه مطبوعاتی خود اعلام میکند. این در شرایطی است که ما در اوج مبارزات اجتماعی قرار داریم. بعد از جریان انتخابات است و اولین باری است که میبینیم این همه جمعیت با شعار لغو انتخابات وارد صحنه خیابانها شدهاند. اما برای ایجاد ارعاب اجتماعی دو بار و در دو روز این مسئله اعلام میشود.
• یک پرسش اساسی این است که آیا واقعا اعدام باعث کاهش جرم و جنایت در جامعه میشود؟
خیر. برعکس است. ما یک سیکل ۳۰ ساله را در حکومت جمهوری اسلامی از سر گذراندهایم؛ خشونت، اعدام و بازتولید خشونت. توجه کنید. من به مطالعات علمی اشاره میکنم. کلیه مطالعات علمی عکس این موضوع را نشان میدهد که اعدام میتواند مانع گسترش خشونت باشد.
در کشور کانادا در سال ۱۹۷۵ حکم اعدام لغو شد. در آن سال مابین هر صد هزار نفر، ۹ قتل انجام میشد. ولی ۴۰ سال پس از لغو حکم اعدام، یعنی در سال ۲۰۰۶، آمار موجود کاهش اعدام را نشان داد. این به معنای آن است که لغو حکم اعدام باعث افزایش کشتار و قتل نشد، بلکه برعکس، یک آمار پایین را نشان میداد.
باز هم توجه شما را به گزارش سازمان ملل که در سال ۱۹۹۷ تدوین و در سال ۲۰۰۲ بهروز شد، جلب میکنم. این گزارش هم نشان میدهد که لغو اعدام هیچ گونه رابطهای با بالا رفتن افزایش خشونت ندارد.
• بسیاری از استدلالهایی که برای اجرای حکم اعدام و قصاص نفس در قانون مجازات اسلامی وجود دارد، این نظر است که اعدام واکنش و پاسخی است برابر برای خون پایمال شده قربانی. در این مورد نظر شما چیست؟
بله. این سوال مطرح میشود. تکلیف قربانی چه خواهد شد؟ من توجه شما را متوجه تجربیات سایر کشورهای دیگر میکنم. آن تجربیات نشان میدهد که با پیام بخشش و صلح میتوانیم در یک برنامهریزی ده ساله، بخشش و مهرورزی را به بدنه اجتماع منتقل کنیم و با این پیام از گسترش خشونت جلوگیری کنیم.
یعنی در حال حاضر در جامعه ما دو لایه هستند که فقط و فقط به انتقام میاندیشند، لایهای که در طول ۳۰ سال گذشته به نوعی از انحاء یا در جنگ یا از طریق مجازات اعدام، یکی از عزیزانش را از دست داد و لایه دوم هم اجراکنندگان این حکم و هیئت حاکمه بودند. برای این که یک بار برای همیشه خشونت در جامعه ایران به پایان برسد تنها راه ما انتشار پیام بخشایش است. من بیشتر موافق این جمله معروف نلسون ماندلا هستم که «فراموش نکنیم، اما ببخشیم». در کتابم به تفصیل به تجربه چهار کشور آفریقای جنوبی، شیلی، آرژانتین و اروگوئه اشاره کردهام. چهار کشوری که در آنها حتی جنایتکاران سیاسی را هم اعدام نکردند و ما شاهد بودیم که هر چهار کشور به سمت جامعه مدنی پیش رفتند.
• از یک جنبه دیگر اگر بخواهیم به مجازات اعدام بپردازیم، میدانیم که تعداد بسیاری از اعدامها به خاطر قصاص نفس و با نظر مساعد خانواده قربانی انجام میگیرد. میخواستم ببینم وانهادن تصمیمگیری برای سلب حیات از یک قاتل که به عنوان مثال در قانون مجازات اسلامی لحاظ شده است، چه تاثیری بر هنجارهای اجتماعی افراد در کل یک جامعه دارد؟
رواج فرهنگ انتقام به طور سیستماتیک تاثیر نخست آن است. در سال گذشته شاهد اعدام کودکی به نام بهنود شجاعی بودیم. در هنگام اعدام او، خانواده مقتول در هنگام کشیدن صندلی این مجرم خردسال حضور داشتند. ما شاهدیم که به این شکل دارند به شکل سیستماتیک پدیده انتقام را ترویج میکنند. اما نکته دیگر روش اعدامهاست. در برخی از کشورهایی که هنوز هم در آنها مجازات اعدام لغو نشده، شاهدیم که تلاش دستگاههای دولتی در جهت کاهش میزان درد و رنج فرد اعدامی در زمان اجرای حکم است.
• در ایران عموما اعدامها از طریق دار زدن انجام میشود. شما در مورد این روش خاص اعدام که در ایران رواج دارد چطور میاندیشید؟
آن چه در اجرای حکم اعدام دنبال میشود، اعمال حداکثر آسیبرسانی به جسم با نوعی عذاب دادن است. نوع حلقه طناب دار به گونهای است از نظر علمی که اگر این گره زیر گلو یا در پشت قرار بگیرد، محکوم به سختی جان میدهد و بیشتر در هنگام وداع با زندگی عذاب میکشد. در برخی از عکسها دیدهام که آگاهانه بعضی گره این طنابها را به گونهای میگذارند تا عذاب محکوم به هنگام اجرای حکم بیشتر باشد. اعدام در واقع نوع بسیار افراطی آسیب رساندن به جسم یک انسان است که یک حاکمیت یا یک دولت از طریق اهرمهای اجرایی و قانونی، با قتل نفس انسان دیگری، مبادرت به آن میکند.
قيمت نفت به بشکه ای يکصد دلار افزایش یافت
خبرگزاری فرانسه در خبری فوری از لندن از افزایش قیمت نفت خام به بشکه ای یکصد دلار خبر داد و نوشت، در پی ناارآمیها در مصر و احتمال اخلال در عبور کشتی های نفتکش از کانال سوئز، قیمت نفت برای نخستین بار از سال 2008 تا کنون به یکصد دلار رسید.
وزیر دفاع انگلیس: رژیم تهران مسلح به بمب اتمی در 2012
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از لندن، وزیر دفاع انگلیس روز دوشنبه در جمع قانون گذاران این کشور اعلام کرد که رژیم تهران می تواند در سال آینده میلادی (2012) به سلاح اتمی دست یابد.
لیام فاکس طی نطقی در مجلس عوام انگلیس گفت که با نظر مدیر سابق سرویس اطلاعاتی اسرائیل مبنی بر اینکه رژیم تهران قادر نخواهد بود تا سال 2015 به تسلیحات هسته ای دست پیدا کند، مخالف است.
وزیر دفاع انگلیس تصریح کرد که جهان غرب باید دیدی بسیار محتاطانه در برابر دیدگاه های خوشبینانه در مورد برنامه هسته ای رژیم تهران داشته باشد و بنیان تصمیم گیری خود را بر بدبینانه ترین برآوردها از توانایی هسته ای این رژیم قرار بدهد.
لیام فاکس افزود، جامعه جهانی در صورت ساده انگاری، در شرایطی مشابه با برنامه هسته ای کره شمالی گرفتار خواهد شد.
آسوشیتدپرس نوشت، اظهارات این مقام انگلیسی پس از آن بیان می شود که مذاکرات اخیر میان رژیم تهران و گروه پنج بعلاوه در استانبول ترکیه به شکست انجامید.
گزارش آمريکا: شکافها در نيروهاي عراقي ممکن است مانع دستاوردهاي امنيتي بشوند
خبرگزاري فرانسه 10/11/89: «ديدبان آمريکا در گزارشي که روز يکشنبه منتشر شد گفت، کمبودها در توانايي نيروهاي امنيتي عراق ميتواند دستاوردهاي امنيتي اين کشور را بعد از خروج نيروهاي آمريکايي در پايان سال 2011 ضايع کند.
بازرس ويژه کل بازسازي عراق اعلام کرد، در حالي که نيروهاي بغداد پيشرفتهاي جدي داشتهاند، آنها از توانايي ضعيف لجستيکي رنج ميبرند و فساد در داخل پليس و ارتش مانع توسعه آنها شده است. بازرس ويژه کل بازسازي عراق در گزارش نوبه يي خود گفت، ”ناظران متعدد آمريکايي در اين ربع سال شکافهاي واقعي يا بالقوهيي را در توانايي نيروهاي امنيتي عراق گزارش کردند که ميتواند روي قابليت آن در تضمين دستاوردهاي به سختي تحصيل شده تاثير بگذارد. “
اين گزارش خاطرنشان ميکند که طبق برآوردهاي وزارت دفاع آمريکا، ”نيروهاي امنيتي هم وزارت کشور و هم وزارت دفاع در کسب حداقل توانايي ضروري عقب هستند. “
منظور از حداقل توانايي ضروري، استانداردي است که نشان ميدهد نيروها ”ميتوانند امنيت داخلي را تأمين کنند و از تواناييهاي پايهيي براي دفاع در برابر تهديدات خارجي برخوردار هستند. “ …
اين گزارش افزود، ”انتظار ميرود نيروهاي وزارت کشور در جريان دوره خروج نيروهاي آمريکا در عراق، در تأمين مالي، فرماندهي و کنترل، و زيرساختهاي لجستيکي شکافهايي داشته باشند. “
در اين ميان، ماموريت آموزش آمريکا در عراق به بازرس کل ويژه بازسازي عراق گفت، ”فساد در نيروهاي امنيتي عراق مانع توسعه شده و به اختصاص غيرموثر منابع انساني و مالي، و نيز فقدان روند طراحي الزامات براي حفظ و نگهداري زيرساختها و تجهيزات امنيتي منجر شده است. “ نيروهاي آمريکايي به اين ديدبان گفتند که آمريکا ”با گزينه سرمايهگذاري بيشتر براي پر کردن شکافهاي حياتي در توانايي نيروهاي امنيتي عراق يا پذيرش اين ريسک که آنها قادر به تأمين کامل عراق در برابر تهديدات داخلي و خارجي تا زمان خروج نيروهاي آمريکايي نخواهند بود مواجه است. “
در حالي که فرماندهان آمريکايي در عراق تأکيد دارند که همتايان محلي آنها ميتوانند امنيت را در اين کشور جنگزده حفظ بکنند، بابکر زيباري (babaker zebari ) رئيس ستاد ارتش عراق در ماه اوت به خبرگزاري فرانسه گفت که نيروهاي بغداد تا سال 2020 به کمک آمريکا نياز خواهند داشت».
علاوي از بارزاني خواست براي حل مشكل شوراي ملي سياستهاي استراتژيك دخالت كند
تلويزيون البغداديه 11/11/89: «عادل برواري عضو ائتلاف كردستاني گفت كه اياد علاوي نخست وزير سابق از مسعود بارزاني رئيس منطقه كردستان خواسته است كه براي حل مشكل شوراي ملي سياستهاي استراتژيك بين او و نوري المالكي دخالت كند. برواري در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط گفت نشستي با شركت مالكي و بارزاني و علاوي چه بسا تضمين كننده رسيدن به توافق نهايي بين آنها حول شورا باشد. ليست العراقيه از اينكه اتحاد ملي توافقاتي كه فراكسيونهاي سياسي در اربيل در كادر ابتكار عمل بارزاني به آن رسيده بودند را انكار كرده بود, شكايت كرده است. بر اساس اين اختلافات العراقيه نامه اي براي بارزاني نوشته است كه بمنظور وساطت براي حل وفصل اختلافات موجود حول شوراي سياست هاي استراتژيك دخالت كند».
شماري از روشنفکران عراقي امروز در بغداد بهمنظور حمايت از قيام مردم مصر تجمع کردند
تلويزيون الحره 10/11/89: «شماري از روشنفکران عراقي که امروز در بغداد بهمنظور حمايت از قيام مردم مصر تجمع کرده و از دولت عراق خواستار توجه به نيازهاي مردم شدند,که از کمبود خدمات رنج ميبرند و گفتند در صورتي که اوضاع بهبود نيايد به تحصن و اعتصاب روي خواهند آورد. تظاهرکنندگان خواستار اجراي اصلاحات جدي در زمينه نظام سياسي و آزادي ها شدند و تأکيد کردند که مسير دمکراسي در عراق با موانع متعددي روبهرو است.
گزارش: تحولاتي که شهرهاي مصر شاهد آن هستند بر روي جامعه عراق تأثيراتي داشته بنحوي که امروز يکشنبه شماري از روشنفکران در کنار بناي يادبود آزادي و ميدان فردوس تجمع کردند و حمايت و پشتيباني خودشان از قيام مردم مصر را ابراز داشتند. بعضي از تظاهرکنندگان گفتند که اين تجمع چندين پيام دارد که از جمله آنها جلب توجه دولت عراق نسبت به نيازها و خواستههاي مردم عراق ميباشد که از کمبود خدمات و سستي و کندي در اجراي پروژههاي خدماتي رنج ميبرند و اين علاوه بر بيکاري و فساد ميباشد. آنها تهديد کردند که در صورتي که اين اوضاع بهبود نيابد به اعتراضات و اعتصابها مسالمتآميز روي خواهند آورد:
ابراهيم الخياط - شاعر: به طاغيان ميگوييم که فکر نکنيد که هميشه در قدرت هستيد. نياز مردم خودتان را برآورده کنيد در غيراينصورت به صدام حسين و دوستان وي خواهيد پيوست.
دکتر زينه جمعه الحلفي - روزنامهنگار: ما وارد مسير دمکراسي شدهايم ولي کوتاهي ها و کاستي هاي زيادي داريم. از مردم خودمان ميخواهيم تا براي بيان خواستههاي خودشان به اعتصابها و اعتراضات و تظاهرات روي بياورند.
گزارش: ديگر روشنفکران به ايجاد اصلاحات جدي در سطح نظام سياسي و آزادي ها دعوت کردند، چيزي که دولت ميتواند بر اساس آن به ثبات برسد، کما اينکه به وجود موانع در مسير دمکراسي در عراق اشاره کردند که به نظر آنها علت آن غيبت جامعه در ايفاي نقش خود در اعتراضات و اعتصابها براي دستيابي به اصلاحات ميباشد:
حيدر سعيد - نويسنده: درست اين است که طبقه حاکم دست به اصلاحات جدي در زمينه خدمات و بيکاري و حتي آزادي ها بزند.
خبرنگار الحره: ناظران سياسي از ميزان تأثير آنچه در مصر ميگذرد بر اوضاع عراق کم کردند به اين دليل که دولت همچنان در مرحله تشکيل ميباشد، کما اينکه از يک حزب و يا يک جريان و يا موجوديت تشکيل نشده است. . . چه بسا تحولات مصر نيروهاي سياسي عراقي شرکتکننده در دولت را به تعامل با جديت بيشتر با خواستههاي عراقيان وا دارد. تظاهرات همبستگي با آنچه در صحنه عربي ميگذرد تأکيدي بر اين است که تغييري که در عراق حاصل شد الآن بازتابها و انعکاسات آن در تماميت منطقه بيشتر دارد روشن ميشود».
ديدار طالباني با مدحت محمود
تلويزيون العراقيه 11/11/89: «جلال طالباني گفت كه نفوذ و استقلال قضا دو عامل اساسي براي ثبات در هر كشور و تاكيد بر هويت دمكراتيك آن است. طالباني امروز در ديدار با قاضي مدحت المحمود رئيس دادگاه فدرال و رئيس شوراي عالي قضايي عراق و تعداد بسياري از قضات گفت كه قضائيه مستقل يك حامي اساسي براي يك نظام جمهوري دمكراتيك فدرالي است و نقش موثري كه ارگان قضايي عراق در اجراء روند عدالت و تمايل دائم براي استقلال قضا و اجراء قانون ايفا كرده را مورد تشويق قرار داد. وي تاكيد كرد كه بايستي عراقي ايجاد كنيم كه در آن حقوق بشر محترم شمرده شود».