Mittwoch, 30. März 2011

مرگ محسن دکمه ‌چی اجرای حکم نانوشته «شبه اعدام» زندانیان سیاسی است

چهارشنبه، ۱۰ فروردین ۱۳۹۰ / ۳۰ مارس ۲۰۱۱

خانه حقوق بشر ایران با ابراز تأسف عمیق از مرگ محسن دکمه‌ چی که به خاطر تأخیر عمدی در درمان پزشکی توسط مسئولین زندان رجایی‌شهر و دستگاه قضایی جان خود را از دست داده، جمهوری اسلامی را مسئول دانسته و این اقدامات و تصمیمات که منجر به مرگ زندانیان می‌شود را «شبه اعدام» زندانیان سیاسی می‌داند. عدم رسیدگی پزشکی لازم و کافی، عدم اجازه مرخصی استعلاجی، نرساندن دارو و قرار دادن زندانی بیمار تحت فشارهای روحی همچون زدن دست‌بند و پابند به تخت بیمارستان از جمله مواردی است که در طول سال‌های گذشته به مرگ زندانیان در زندان منجر شده و آن‌ها بدون دریافت حکم اعدام، جان خود را از دست داده‌اند. امیرحسین حشمت‌ساران، امیدرضا میرصیافی، اکبر محمدی از جمله این زندانیان در سال‌های گذشته بودند.
محسن دگمه‌چی از بازاریان تهران که از تاریخ ۱۶ شهریور ماه ۱۳۸۸ بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود روز گذشته بعد از طی یک دوره سخت بیماری در زندان‌های اوین و رجایی‌شهر به خاطر عدم رسیدگی پزشکی و تاخیر در درمان جان خود را از دست داد.
مریم دگمه‌چی همسر مرحوم محسن دگمه‌چی به خانه حقوق بشر ایران در مورد وضعیت جمسی ایشان در زندان گفت: «ایشان که از وضعیت نامناسب جسمی از همان ماه‌های ابتدایی بازداشت رنج می‌بردند، بعد از یک دل درد شدید بعد از چهار ما تاخیر درمان و رسیدگی پزشکی به بیمارستان اعزام شدند، با ناراحتی قلبی و لاغری ۲۰ کیلو در عرض یک هفته. بعد از انجام آزمایش‌ها و عمل جراحی، پزشکان تشخیص سرطان پانکراس را برای ایشان دادند.»
همسر ایشان در ادامه گفت: «برای ایشان شیمی درمانی تجویز شده بود که با تأخیر بسیار زیادی این درمان صورت پذیرفت. ایشان باید در واقع از ۲۵ دی ماه ۸۹ شیمی درمانی خود را آغاز می‌کرد که با تاخیر مسئولین زندان این تاریخ به اوائل اسفند ماه موکول شد. توجه کنید که این شیمی درمانی با چقدر تأخیر برای یک بیمار سرطانی آغاز شد. در واقع چهار دوره شیمی درمان ایشان به تأخیر افتاد.»
خانم دگمه‌چی همچنین به خانه حقوق بشر گفت: «بعد از این‌که ایشان را در اوائل اسفند ماه به بیمارستان منتقل کردند و آزمایش و عکس‌برداری و درمان ایشان شروع شد، دست‌ و پای ایشان را با دست‌بند و پابند به تخت بسته بودند که مورد اعتراض آقای محسن دگمه‌چی قرار گرفت و ایشان اعلام کردند یا دست‌ و پای مرا باز کنید و درمان کنید یا اصلا نمی‌خواهم بدین شکل درمان بشوم. با این اعتراض ایشان را مجددا به زندان فرستادند. سه هفته از این اتفاق گذشت و روز به روز حال ایشان بدتر بدتر شد تا بالاجبار خود زندان به خاطر شرایط بسیار بد جسمی ایشان را به بیمارستان مدرس در تهران اعزام کردند، و ایشان سه هفته در بیمارستان بودند تا سرانجام روز گذشته فوت کردند. آقای دگمه‌چی ۵۳ سال داشتند که از نظر پزشکان این بیماری برای یک آدم ۵۳ ساله بسیار زود است. »
سعید پورحیدر از اعضای خانه حقوق بشر ایران که خود مدتی در زندان با محسن دگمه‌چی هم‌سلول بوده است در مورد وضعیت ایشان در زندان گفت: « محسن دگمه چی که به ۱۰ سال حبس و تبعید به زندان رجایی شهر محکوم شده بود، مدتی قبل از تبعیدش به رجایی شهر در بند ۳۵۰ اوین زندانی بود. از اواسط آبان سال گذشته که علائم بیماری در او نمایان شد و هر روز اوضاع جسمی او رو به وخامت می‌گذاشت مسئولان دادستانی و بهداری زندان اوین نه تنها از هرگونه رسیدگی پزشکی به وضعیت او خودداری می‌کردند بلکه با تبعیدش به زندان رجایی شهر که وضعیت نامناسبی از نظر بهداشتی و امکانات پزشکی برخوردار است باعث وخیم تر شدن اوضاع این زندانی سیاسی شدند.»
پور حیدر گفت: «در زندان اوین مسئولان بهداری این زندان نسبت به وضعیت او بی‌تفاوت بودند و به هم‌بندیان وی نیز اعلام کرده بودند که دیگر او را به بهداری منتقل نکنند. دادستانی تهران نیز علیرغم اطلاع از وضعیت حاد و وخیم او به نهادهای امنیتی از ادامه درمان پزشکی وی نیز ممانعت کردند.»
خانم مریم دگمه‌چی در مورد اتهامات وی و دلیل زندانی شدن ایشان گفت: « آقای دگمه‌چی به خاطر کمک مالی به خانواده‌های زندانیان سیاسی بازداشت شدند و این مساله یکی از اتهامات ایشان در دادگاه بود که به خاطر آن به ۱۰ سال زندان و تبعید به زندان رجایی‌شهر از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی محکوم شدند.»
امکانات درمانی زندان‌های ایران با استاندارهای جهانی فاصله بسیار داشته و از سویی دیگر دستگاه امنیتی در خصوص پرونده‌های سیاسی با اعمال فشارهای و سخت‌گیری‌های مضاعف اجازه درمان بازداشت شده را چه در زندان و چه در خارج از زندان نمی‌دهد. محمد مصطفایی سخنگوی خانه حقوق بشر ایران گفت: «خبر جان باختن محسن دگمه چی از جمله دلائل بی مسئولیتی دستگاه قضایی در مراقبت از متهمین و مجرمین است. متهمین و مجرمین در هر شرایطی و به هر نحوی می بایست از سلامت روحی و جسمانی برخوردار بوده و سازمان زندان‌ها به عنوان یکی از زیر مجموعه‌های دستگاه قضایی مکلف به حفظ و مراقبت از سلامت فرد بازداشت است.»
سخنگوی خانه حقوق بشر ایران همچنین گفت: «با مراجعه به مقررات قانونی در صورتی‌ که دستگاه قضایی از رسیدگی بهداشتی نسبت به هر یک از بازداشت شدگان بی‌احتیاطی نماید و بر اثر بی احتیاطی و بی مبالاتی قتل یا ضرب یا جرح واقع شود به نحوی که اگر مقررات بهداشتی و اصول ایمنی رعایت می‌گردید حادثه‌ای اتفاق نمی‌افتاد؛ عمل قتل محسوب گشته و مسئولین مراقبت از زندانی قاتل محسوب می‌گردند. مستند به ماده ۲۹۱ قانون آیین دارسی کیفری و تبصره سه ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی، بیماری محکوم علیه اگر تشدید گردد موجب توقف اجرای مجازات حبس است و چون در این پرونده دستگاه‌های امنیتی از جمله وزارت اطلاعات دخالت نموده و موجبات مرگ آقای محسن دگمه چی را فراهم کرده‌اند به اتفاق با مسئولین دستگاه قضایی و سازمان زندان‌ها مجرم بوده و در قتل محسن دگمه‌چی شریک هستند.»
خانه حقوق بشر ایران ضمن محکوم کردن جملگی تصمیمات و اقدامات دستگاه قضایی، نهادهای امنیتی و مسئولین زندان‌ها که منجر به اجرای شبه اعدام برای زندان می‌شود، نسبت به وضعیت جسمی دیگر زندانیانی که هم اکنون در زندان نیاز مبرم به مراقبت پزشکی و درمان دارند هشدار داده و جمهوری اسلامی را مسئول هر گونه اتفاقی برای آن‌ها می‌داند. حسین رونقی ملکی، هاشم خواستار، منصور اسانلو، فاطمه رهنما، فرح واضحان از جمله زندانیانی هستند که نیاز فوری و سریع به درمان و رسیدگی پزشکی دارند.
خانه حقوق بشر ایران