بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، روز دوشنبه (۳۱ ژانویه / ۱۱ بهمن) در مصاحبهای با "والاستریت ژورنال"، گسترش ناآرامی در کشورهای عربی را "شیوع بیماری در منطقه" دانست و افزود که این "بیماری" به سوریه نخواهد رسید.
سخنان اسد در حالی بیان شد که میلیونها نفر از مردم این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند. او اما خوب میداند چگونه بحران موجود در کشورهای عربی را با یارانههای دولتی در بخش انرژی یا تحویل ارزاق عمومی به شهروندان کمدرآمد، دور بزند.
سمیر سیفان، مدیر اجرایی مشاوران اقتصادی- تجاری دمشق در مصاحبهای با شبکه اول تلویزیون سراسری آلمان در مورد وضعیت ناگوار اقتصادی بسیاری از مردم سوریه میگوید: «۳۰درصد مردم سوریه فقط با دو دلار در روز زندگی میکنند. این امر ثبات اجتماع را به خطر میاندازد و سوریه از همین رو باید محتاطانهتر عمل کند. ما خواستار اقتصاد باز هستیم . تولیدات و صادرات ما باید افزایش یابند و درآمد مردم نیز بالاتر رود.»
یارانه برای قشرهای کم درآمد
دولت سوریه برای نخستین بار به پخش ارزاق عمومی بین خانوادههای کم درآمدی اقدام کرده که زیر خط فقر زندگی میکنند. دلیل این امر شرایط اقتصادی کشور است که امکان رقابت با بازارهای جهان را ندارد.
خشکی دامنه دار در مناطق شمال شرقی سوریه نیز بر مشکلات این کشور افزوده است. سازمان ملل متحد اعلام کرده که این خشکسالی طولانی، سه میلیون شهروند دیگر سوری را به فقر کشانده است.
دولت سوریه ۲۰۰ میلیون یورو برای کمک به فقرای این کشور اختصاص داده است. دومیلیون شهروند سوری، با اتکاء به این بودجه، یارانههایی نیز در ارتباط با مصرف انرژی دریافت میکنند.
سمیر سیفان، مدیر اجرایی مشاوران اقتصادی- تجاری دمشق اما بر این نظر است که این کمکها بدون اصلاحات سیاسی – اقتصادی بیتاثیر خواهند بود: «به همین جهت است که من موافق اقتصاد بازار آزاد بر مبنای شرایط موجود در آلمان هستم.»
فرمانروایی ۴۰ ساله و تکحزبی
هفته گذشته وزیر حمل و نقل آلمان با حضور در دمشق، خواستار همکاری بیشتر آلمان و سوریه شد. او در این سفر چیزی در مورد وضعیت بحرانی حقوق بشر در این کشور نگفت. این در حالی است که سوریه چهل سال است زیر نفوذ خاندان اسد ( پدر و پسر) قرار دارد. مخالفان سیاسی در سوریه بهشدت زیر فشار هستند. آنها هیچ حقوقی ندارند و بهسرعت در زندانها سربهنیست میشوند. در بیشتر موارد، بدون محاکمه و برگزاری دادگاهی منصفانه.
سمیر سیفان، که سفرهای متعددی به کشورهای غربی کرده در این مورد میگوید : «سوریه به تغییرات در بخش اقتصادی بیشتر از تغییرات در بخش سیاسی اهمیت میدهد. واکنش دولت در زمان تشدید فشارهای خارجی نیز کنترل بیشتر شهروندان است.»
گویا بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه دریافته که پایههای فرمانرواییاش رو به تزلزل میرود. او از همین رو دست به اصلاحات گسترده زده تا شاید قدرت خود را از خطر سقوط نجات دهد. طبق این اصلاحات، قرار است از فشار اقتصادی بر قشرهای پایین جامعه با دادن یارانه به آنها کاسته شود، قوانین انتخابات محلی تغییر کنند، قانون جدید مطبوعات تصویب و اجرایی شود و سازمانهای غیردولتی نیز اجازه فعالیت بیشتری بیابند.