Montag, 4. April 2011

خرازی: متکی برای سفر به کشور های اروپایی التماس می کرد


دانشجو نیوز: صادق خرازی به اظهارات منوچهر متکی، وزیر معزول امور خارجه جمهوری اسلامی ‌که در واکنش به گفت‌وگوی او با خبرآنلاین بیان شده بود، پاسخ تندی داده است.

صادق خرازی، سفیر اسبق جمهوری اسلامی در فرانسه چندی پیش در مصاحبه ای با سایت خبر آنلاین اظهاراتی درباره منوچهر متکی و سیاست های امور خارجه در دوران وی بیان کرده بود که با واکنش متکی همراه شد. متکی در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفته بود: متاسفانه آقای خرازی از روزی که فقط بر اساس تبارگرایی و بدون هرگونه دانش و تجربه دیپلماتیک در سال ۱۳۶۹ به وزارت امور خارجه تحمیل شد و بدون حتی یک روز کار در این وزارتخانه با عنوان سفیر راهی نیویورک گردید تا روزی که به دلیل اتخاذ مواضع مخالف نظام در پاریس به تهران فراخوانده شد، در فهم مسائل سیاست خارجی تقریباً هیچ افزودنی نداشته است.

متکی افزود: در حقیقت صادق خرازی از سیاست خارجی صرفاً خالی‎بندی و التماس برای مذاکره با آمریکایی‌ها را می‌داند. منوچهر متکی سپس توضیحات بیشتر در خصوص اظهارات صادق خرازی را غیرلازم خواند.

پس از واکنش متکی، صادق خرازی در جوابیه ای که در سایت آفتاب منتشر شده، گفته است: نمی‌دانستم که بیان مطالب آشکار و واضح که اظهر من الشمس و مورد نظاره و باور مجموعه وزارت خارجه و نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور است، چنین ایشان را برآشفته کرده و عتاب و خطابی دور از شان دیپلماتیک، سیاسی و حتی اخلاقی را موجب خواهد شد.

خرازی درباره حضور و عزل خود در وزارت امور خارجه گفته است: اگر خاطر شریف و مزاج آن جناب (متکی) اجازه دهد حضورم در وزارت امور خارجه و ماموریت این بنده كمترین در نیویورک در زمان وزارت جناب آقای دكتر ولایتی به اشاره و دستور مقام معظم رهبری و ریس‌جمهور وقت صورت گرفت. در باب عزل اینجانب از فرانسه، تصورم این است كه گرفتار نسیان شده‌اید، آیا بخاطر دارید كه ما چهار سفیر بودیم كه به افتخار عزل نایل گشتیم، سفیران ایران در آلمان، انگلستان، مالزی و فرانسه همگی احضار و شما با شرم و خجالت دستور ریس‌جمهور را ابلاغ می‌كردید و اظهار تاسف می‌‌فرمودید و بسیار از شما متعجبم كه به آسانی بهتان می‌زنید و خلاف می‌گویید، اگر نمی‌دانید خوب است كه بدانید در همان موقعی كه عزل كینه‌ورزانه صورت گرفت مقام رهبری مراتب گلایه و نارضایتی خودشان از این تصمیم را به رییس‌جمهور اعلام كردند.

خرازی کارنامه فعالیت‌های متکی را "قصه پر غصه هفت گنبد افلاک" دانسته و گفته است: به‌زعم من آقای احمدی‌نژاد دو لطف و دو خدمت در نصب و عزل شما به جنابعالی كردند، نخست آنكه شما را در كرسی وزارت خارجه كه شان انسان‌های وزین و متین و دارای تبار است نشاندند و هم آنكه در عزل‌تان به شما خدمت كردند و شاید نحوه عزل‌تان تا حدی شما را نجات داد و توانستید فرار به جلو كنید و از پاسخ‌گویی فعلاً طفره روید ولی مطمن باشید تاریخ بی‌رحمانه داوری و قضاوت جدی خود را خواهد داشت و اقدامات شما طی دوران وزارت خارجه له و علیه منافع ملی ایران از این داوری به دور نخواهد ماند.

خرازی سپس میگوید که در زمان صدارت متکی در امور خارجه موقعیت کشور تنزل پیدا کرده است. وی ادامه می دهد: البته اگر بخواهم به مجموعه مدارک و مستنداتی که از کارنامه وزارت خارجه و مسئولیت‌های ایشان در اختیار داریم، بپردازم مثنوی هفتاد من کاغذ می‌شود. مذاکرات بدون ما‌به‌ازای ایران با آمریکا در افغانستان و عراق، سرگردانی چندروزه ایشان در لیبی برای ملاقات با سرهنگ معمر قذافی دیکتاتور این کشور، سفرهای ناموفق به سنگال و دیگر کشورها و نیز التماس برای سفر به کشورهای اروپایی، بی‌توجهی به قرارداد ۱۹۷۵ در مذاکرات با عراق، سفر به بحرین برای عذرخواهی ملتمسانه به مقامات این کشور بر سر یادآوری پیشینه روابط دو کشور و... شمه‌ای از کارنامه پر حرف و حدیث ایشان است.

خرازی به یکی از اظهارات عجیب متکی اشاره می کند و می گوید: همین که فرمایشات شما را دوستان و رفقایتان جدی می‌گرفتند كفایت می‌كند و نمونه‌اش هم فرمایش شما درباره مسابقات جام جهانی اخیر که فرمودید "انگلیس، فرانسه و آمریكا به خاطر جنگ با ایران و مخالفت با برنامه‌های هسته‌ای این كشور دچار حذف زودهنگام از بازی‌های جام جهانی فوتبال شدند. جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی نشان داد كه رویكرد جدیدی در جهان سیاست رخ داده و آنچه اكنون در صحنه سیاست بین‌الملل شاهد هستیم، به عینه در نوزدهمین دوره جام جهانی فوتبال به منصه ظهور رسیده است." شما جام جهان‌بین در کف دارید آقای متکی عزیز که از چرخش توپی در میدانی سبز، گردش‌های سیاسی در جهان را مکاشفه می‌فرمایید.

خرازی در ادامه متکی را به "خالی بندی" متهم می کند و می گوید: مایه تعجب است كه امروز بی‌تباران مدعی با هویت و عظمت تاریخی و تمدنی و فرهنگی كشور چنان بازی كردند كه با خام‌نظری و سخن‌فریبی، چند قطعنامه تحریم نصیب كشورمان كردند و تا روز قبل از صدور قطعنامه از آن بی‌اطلاع بودند و "خالی بندی‌های" پر از اطلاعات نادرست به بزرگان كشور ارائه دادند.

اختلافات درون حکومت ایران در حالی افزایش پیدا می کند که رهبر جمهوری اسلامی در اوایل سال جدید در برابر علنی شدن اختلافات مقامات حکومتی شديداً انتقاد کرده بود.

خامنه ای گفته بود: "مسئولان اگر از همديگر گلايه دارند که گاهی ممکن است اين گلايه‌ها به حق هم باشد، سعی کنند اين گلايه‌ها را در معرض افکار عمومی مطرح نکنند، چرا که اين کار ضربه به اتحاد ملی است و من به مسئولان کشور به طور جد در اين زمينه تذکر و هشدار می‌دهم."