Freitag, 31. August 2012

دروغ هایی که بین المللی میشود، تهران در کارزار رسانه ای شکست خورده است



امروز اگر نگاهی به رسانه های رسمی و نیمه رسمی جمهوری اسلامی بیاندازیم و اخبار اجلاس سران غیر متعهدها در تهران را پیگیری کنیم و اگر همین کار را در رسانه های خارجی و مستقل انجام دهیم، گویی به دو دنیا و اساسا دو اجلاس کاملا متفاوت سرک کشیده ایم. تحریف، تغییر و سانسور سخنرانی و محتوای مذاکرات، پدیده ای بود که به گفته بسیاری پیشتر هم در رسانه های غیر مستقل در جمهوری اسلامی در عرصه داخلی دیده میشود اما به نظر میرسد این سیاست کم کم دارد جنبه بین المللی به خود میگیرد

شاید اولین بار که «خبرسازی» رسانه های رسمی و نیمه رسمی جمهوری اسلامی در سطح بین المللی خبرساز شد چند ماه پیش بود و دقیقا باز موضوع باز میگشت به مصر و محمد مرسی.
خبرگزاری فارس که گفته میشود از رسانه های نزدیک به برخی از نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی است،طی گفتگویی که مدعی شده بود با محمد مرسی انجام داده بود که محمد مرسی طی آن گفتگوی ادعایی عنوان کرده بود خواستار بهبود روابط با ایران است و درتوافق با اسراییل تجدید نظر خواهد کرد.
این گفتگو که حتی خبرگزاری فارس فایل صوتی آن را منتشر کرده بود و مدعی بود صدا متعلق به محمد مرسی رییس جمهور مصر است، به شدت مورد تکذیب محمد مرسی قرار گرفت و حتی دفتر وی اعلام کرد از خبرگزاری فارس شکایت خواهد کرد.
گفتگو با بهروز صمدبیگی


اینها به دنبال ارایه تصویر قدرتمند از آقای خامنه ای و احمدی نژاد و همینطور حکومت بودند، ولی موفق نشدند.

به نظر میرسد روند «خبرسازی» ای که رسانه های متلعق به جریان های مختلف جناح راست سالها و سالها در مسایل داخلی به آن دست میزدند و به نوعی پس از جنبش سبز به نقطه اوج خود رسید، دیگر جنبه بین المللی پیدا کرده است.
در آخرین نمونه های آن، رسانه های رسمی و نیمه رسمی جمهوری اسلامی دست به تغییر محتوای بخشهایی از سخنرانی محمد مرسی رییس جمهوری مصر و سانسور بخش هایی سخنرانی وی و همچنین دیدار بن کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد با آقای علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران زدند.

بهروز صمدبیگی روزنامه نگاری که مدت ها است به تحلیل محتوای رسانه های مختلف میپردازد در این زمینه به بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه گفت: پیشبینی میشد که تمام تلاش جمهوری اسلامی بهره برداری تبلیغی از این اجلاس باشد. آن هم اجلاسی که بر اساس یک روال از پیش تعیین شده به ایران رسیده بود و نه آنگونه که رسانه های دولتی ایران تلاش میکنند نشان دهند، براساس توانمندی های ایران و معنای آن نیز تقابل شرکت کنندگان با اتحاد جهانی علیه ایران نیست.با اقدامی که امروز صورت دادند به این هم حتی راضی شدند که در رسانهای حکومتی و داخلی حداقلی از تصویر قدرت و توانمندی خودشان را به نمایش بگذارند و تحریف صحبت های مقامات بین المللی برملا شده و در رسانه ها انعکاس پیدا کرده و شاید با شکایت و واکنش این افراد هم مواجه بشود.
امروز، در جریان پخش مستقیم سخنرانی رییس جمهور مصر در مراسم سران کشورهای عضو جنبش غیر متعهد، مترجم صدا و سیما ضمن تحریف در ترجمه بخشی از اظهارات رئیس جمهور مصر٬ حاضر نشد گفته‌های تند وی علیه بشار اسد را ترجمه کند و در بخش هایی نیز صدا و سیما صدای مترجم فارسی را تا حدی کاهش داد که دیگر برای مخاطبان نامفهوم بود.
رييس جمهوری مصر در سخنان خود خواستار دخالت فعال برای توقف خشونت در سوريه شد. وی همچنین گفت: «ما نمی توانيم خونريزی در سوريه را متوقف کنيم جز اينکه همه ما دخالت فعالی در اين زمينه داشته باشيم.»
وی اظهار داشت: «ما باید حمایت کامل خود را از نبرد کسانی که به دنبال آزادی و عدالت در سوریه هستند اعلام کنیم.»
مرسی تاکید کرد دنیا «وظیفه اخلاقی» دارد تا در کنار مردم سوریه برای مبارزه آنها «علیه رژیمی سرکوبگر که مشروعیت خود را از دست داده است» بایستد.
که تمامی این بخش ها از سخنرانی وی مورد سانسور رسانه های صوتی، تصویری و نوشتاری جمهوری اسلامی قرار گرفت.شبکه خبر در لحظه ای که محمد مرسی از حکومت بشار اسد به عنوان رژيمی «سرکوبگر» نام برد، صدای مترجم همزمان را تقریبا محو کرد و خبرگزاری های داخلی ایران در پوشش سخنرانی محمد مرسی، انتقاد وی از حکومت سوریه را سانسور کردند.
از سویی دیگر اخبار مربوط به محتوا و فضای دیدار آقای علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران با بن کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد نیز شاهد سانسور کامل تمامی انتقادات تند بن کی مون نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران، اظهارات مقامات ایران در مورد اسراییل وبرنامه هسته ای ایران بود.
سایت آقای خامنه ای در پوشش گفته های بن کی مون در دیدار با وی را (که تنها مبنع رسمی ای است که تمامی رسانه های ایرانی مجاز به پوشش اخبار مربوط به وی از این منبع هستند) به این چند بند محدود کرد:« در اين ديدار آقای بان كی مون دبيركل سازمان ملل متحد ضمن تبريك رياست ايران بر جنبش عدم تعهد، به نقش و جايگاه بسيار مهم و تأثيرگذار ايران در منطقه اشاره كرد و گفت: درخصوص سوريه من به عنوان دبيركل سازمان ملل از جمهوری اسلامی ايران درخواست می كنم كه با استفاده از نفوذ و قدرت خود،‌ زمينه حل بحران سوريه را فراهم كند.
آقای بان كی مون افزود: ما معتقديم كه بايد ارسال سلاح به دولت سوريه و گروههای مخالف آن متوقف شود.
دبيركل سازمان ملل متحد همچنين با اظهار نگرانی از موضوع هسته‌ای ايران،‌خواستار همكاری بيشتر ايران با آژانس بين المللی انرژی اتمی و گروه 1 + 5 شد.»
این در حالی است که شاید بی سابقه ترین حملات و انتقاداتی که آقای خامنه ای در تمامی سالهای رهبری خود از زبان یک میهمان خارجی به صورت رو در رو شنیده بود در این دیدار رخ داده است.
اقای بن کی مون در دیدار خود با آقای علی خامنه ای اظهار تاسف کرد که پیشرفت اندکی در مذاکرات اخیر پیرامون پرونده هسته‌ای ایران در سال جاری دیده شده و از ایران خواست که با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.
بن کی‌مون همچنین در نشست خود با رهبر جمهوری اسلامی از نقش ایران در فرونشاندن خشونت‌های روزافزون در سوریه سخن گفت. به گزارش رویترز٬ مارتین نسیرکی٬ سخنگوی بان کی مون٬ که از تهران با خبرنگاران در نیویورک سخن می‌گفت بیان داشت که بان کی مون از مقامات ایران خواسته که با استفاده از نفوذ خود بر بشار اسد برای پایان دادن به خشونت و ایجاد شرایط برای "گفتگوی قابل اتکا و گذار سیاسی واقعی" که به خواسته مردم سوریه نزدیک است٬ استفاده کنند وی همچنین اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درمورد اسراییل را مورد انتقادات تندی قرار داده است که هیچ کدام از این موارد در رسانه های داخلی ایران نتوانست جایی برای خود پیدا کند.
بهروز صمد بیگی در این زمینه معتقد است: اینها به دنبال ارایه تصویر قدرتمند از آقای خامنه ای و احمدی نژاد و همینطور حکومت بودند، ولی موفق نشدند.
اینها روی حضور مرسی و بن کی مون حساب کرده بوند، اما این حضور ها منجر شد که در تهران حرفهایی زده شود که دوست نداشتند این حرف ها به گوش مردم ایران برسد، آن هم در مراسمی که این مقدار برایش خرج کرده بودند.
در بعد جهانی شکست خوردند و در بعد داخلی فقط بر روی کسانی تاثیرگذار خواهد بود که به رسانه های حکومتی اعتماد دارند و فقط به آنها مراجعه میکنند.
اما تمامی این تلاش ها در پنهان کردن اخباری که ظرف چند دقیقه و یا چند ساعت از زاویه ای دیگر منتشر و نیمه پنهان آن برملا خواهد شد با چه انگیزه ای رخ میدهد؟
با اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند اینگونه رفتارها تنها برای بازار و خریداران فکری داخلی است اما کارشناسان دیگری نیز هستند که نظرات دیگری نیز دارند بهروز صمدبیگی در این زمینه معتقد است:
حتی در بسته ترین حکومت ها و جوامع، دیکتاتورها نمیتوانند خودشان را بی نیاز از رسانه ها بدانند بنابر این باید به گونه ای رفتار کنند که تصویری حداقلی از خودشان برای رسانه هایی که از قوانین آنها تبعیت نیمکنند ارایه دهند، اما چیزی که شاهد هستیم آنقدر واضح است که نگرش مردم دنیا نسبت به مسوولان جمهوری اسلامی تغییر نخواهد کرد.