Mittwoch, 23. Januar 2013

کمک ارزی ایران به سوریه به‌رغم مشکلات داخلی

دویچه وله فارسی
جمهوری اسلامی، به رغم مشکلات ارزی داخلی و سقوط ارزش ریال، یک میلیارد دلار اعتبار در اختیار سوریه گذاشته است. نخست وزیر سوریه می‌گوید بخشی از این اعتبار برای تقویت بانک مرکزی و حفظ ارزش پول ملی این کشور است.
مسئولان جمهوری اسلامی اعتراف می‌کنند که فشار تحریم‌ها تامین ارز مورد نیاز کشور را با مشکلات جدی روبرو کرده است. نوسان‌های شدید در بازار ارزهای خارجی، که پس از آرامش نسبی از چند روز پیش دوباره آغاز شد، به کاهش ۱۱۰ درصدی ارزش ریال طی ده ماه منجر شده است.

با وجود مشکلات داخلی، مطابق تازه‌ترین توافق‌های دوجانبه، ایران یک میلیارد دلار اعتبار در اختیار سوریه قرار داده که بخشی از آن به صورت سپرده ارزی برای حمایت از ذخائر ارزی بانک مرکزی این کشور در نظر گرفته شده است.

جزییات توافق‌ها از زبان نخست وزیر سوریه

نخست وزیر سوریه، وائل الحلقی همراه با چند مقام ارشد این کشور بعد از ظهر سه‌شنبه، ۲۶ دی وارد تهران شد و شامگاه چهارشنبه این شهر را ترک کرد.

در حاشیه دیدار محمدرضا رحیمی، معاون اول محمود احمدی‌نژاد با الحلفی توافق‌نامه‌ها و قراردادهای مالی و اقتصادی مهمی نیز میان مدیران ارشد دو کشور به امضا رسید که در گزارش‌های رسمی به جزییات آن اشاره‌ای نشد.

خبرگزاری ایسنا ۲۷ دی نوشت در جریان این سفر مدیر بانک توسعه صادرات ایران و مدیرعامل بانک تجارت سوریه قرارداد یک "خط اعتباری یک میلیارد دلاری" میان دو کشور را به امضا رساندند.

به گزارش روزنامه دولتی الوطن چاپ دمشق، نخست وزیر سوریه پس از نشست هیئت دولت این کشور در روز چهارشنبه (۴ دی/ ۲۳ ژانویه) "جزئیات توافقات با مقامات ایرانی در سفر اخیرش به تهران" را برای خبرنگاران تشریح کرده است.

مطابق اظهارات نخست وزیر سوریه، آنچه از سوی منابع ایرانی یک خط اعتباری خوانده شده، وامی به مبلغ یک میلیارد دلار با شرایطی ویژه برای بازپرداخت بوده است.

سپرده‌گذاری ایران برای تقویت ارزش لیره سوریه

سایت خبری "عصر ایران" از قول الحلفی و به نقل از الوطن نوشت: «در این سفر توافق‌نامه‌ای با ایران برای هزینه کردن ۵۰۰ میلیون دلار در بخش برق سوریه امضا شد. این رقم از کل مبلغ یک میلیارد دلار وام دریافتی از ایران با بازپرداخت آسان است.»

نخست وزیر سوریه می‌گوید: «توافقی با ایران صورت گرفت که براساس آن ایران رقم بالایی از ارز خارجی را در سوریه سپرده گذاری خواهد کرد تا وضعیت ذخایر ارزی بانک مرکزی سوریه و ارزش پول سوریه (لیره) تقویت شود.»

ظاهرا این "رقم بالا از ارزهای خارجی" ارتباطی با اعتبار مورد اشاره ندارد و به صورت پول نقد در اختیار بانک مرکزی سوریه قرار می‌گیرد.

به گزارش عصر ایران، وائل الحلقی به خبرنگاران گفت: «از طریق این سپرده گذاری ارزی ایران، از ذخایر ارزی بانک مرکزی سوریه حمایت می‌شود که این اقدام تاثیر مثبتی بر حمایت از اقتصادی سوریه خواهد داشت.»

اعتراف احمدی‌نژاد به کمبود منابع

هم‌زمان با اظهارات نخست وزیر سوریه در دمشق، رئیس کل بانک مرکزی ایران، محمود بهمنی نوسان بهای ارزهای خارجی در روزهای گذشته را متاثر از تصویب طرح تحقیق و تفحص از این بانک در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد.



برخلاف اظهارات بهمنی، شمس‌الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی شامگاه سه‌شنبه، ۳ بهمن در یک گفت‌وگوی تلویزیونی "مهم‌ترین عامل نوسانات اخیر در بازار ارز" را فشارهای سیاسی خارجی و تحریم عنوان کرد.

شمس‌الدین حسینی می‌گوید "خبرهای ناخوشاید در مورد بانک مرکزی" نمی‌تواند به تنهایی علت نوسان‌های اخیر بازار ارز باشد. او تاکید می‌کند که فشار تحریم‌ها که نقل و انتقال پول و درآمدهای ارزی را مشکل کرده، عامل مهم‌تری در این رابطه است.

محمود احمدی‌نژاد نیز روز چهارشنبه در جمع مردم همدان گفت: «امسال به دلیل طراحی‌های دشمنان و فشارهای آنان یک مقدار منابع دولت دچار آسیب شد و آن‌طور که ملت می‌خواست کارها به سرعت جلو نرفت اما با این حال کارهای خوبی در حال انجام است.»

۲۰۰ میلیون دلار برای واردات دارو به سوریه

یکی از آسیب‌هایی که احمدی‌نژاد به آن اشاره می‌کند کمیابی و گرانی سرسام‌آور دارو و تجهیزات پزشکی است که وزیر برکنار شده‌ی بهداشت، مرضیه وحید دستجردی علت آن را عدم اختصاص ارز کافی برای واردات اعلام کرده است.

وحید دستجردی هفتم دی‌ماه به دستور احمدی‌نژاد برکنار شد. ظاهرا یکی از علت‌های این تصمیم ادامه‌ی اختلاف میان وزارت بهداشت و بانک مرکزی بر سر تامین ارز مورد نیاز بخش سلامت و درمان بوده است.

وزیر برکنار شده بهداشت ۱۸ آذر گفت: «بانک مرکزی تعلل در اختصاص ارز دارو را جبران کند چون نقل و انتقال ارز در خارج از کشور را از طرق غیررسمی می‌توانیم دور بزنیم ولی مشکل تخصیص ارز توسط بانک مرکزی در داخل کشور را نمی‌توانیم دور بزنیم.»

وحید دستجردی چندی پیش میزان ارز مورد نیاز برای واردات دارو در سال ۱۳۹۱ را حدود دو و نیم میلیارد دلار اعلام کرده و گلایه می‌کند "از این مبلغ تنها ۶۰۰ میلیون دلار ارز تاکنون از سوی بانک مرکزی به واردکنندگان دارو اختصاص داده شده است".

عصر ایران به نقل از رسانه دولتی سوری نوشت، وائل الحلقی به خبرنگاران گفته که ۲۰۰ میلیون دلار از وام ایران برای بخش بهداشت و درمان سوریه اختصاص می‌یابد که در حوادث این کشور با آسیب‌های بسیاری روبه رو شده. بنابر این گزارش او می‌افزاید: «بخش دیگری از اعتبارها نیز برای واردات تجهیزات پزشکی و انواع دارو به سوریه در نظر گرفته می‌شود.»