شرکت اتریشی ”او ام فا“ (OMV) فروش سوخت به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی، ”ایران ایر“ را متوقف کرد. این کنسرن انرژی یکی از آخرین شرکتهایی بهشمار میآمد که وظیفه سوخترسانی به هواپیماهای ایرانی در اروپا را برعهده داشت. بنابه گزارش روزنامه ”وینر تسایتونگ“ ، قرارداد شرکت ”او ام فا“ که در روز چهارشنبه (۲۳ مارس/۳ فروردین) با ایران ایر به پایان رسیده بود دیگر تمدید نشد. این بدین معناست که هواپیماهای ایرانی دیگر قادر به دریافت سوخت از این شرکت در فرودگاههای اتریش نیستند. شرکت ”او ام فا“ در دیگر فرودگاههای اروپایی نیز به معاملات خود با جمهوری اسلامی پایان داده است.
در ماههای گذشته هواپیماهای ایران ایر به مقصدهای فرانکفورت، آمستردام، استکهلم و دیگر شهرهای اروپایی فرودی نیز در فرودگاه وین داشتند، تا سوخت مورد نیاز خود را از شرکت ”او ام فا“ دریافت کنند.
در پی اعمال تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی، از اواسط سال ۲۰۱۰ میلادی کنسرنهای بزرگ انرژی همچون ”بریتیش پترولیوم“، ”شل“، ”توتال“ و شرکت کویتی ”Q۸“ معاملات خود با ایران را متوقف کردند. از این زمان به بعد ”ایران ایر“ کوشید فرودگاه وین را تبدیل به ایستگاه سوخترسانی خود کند.
بنابه گزارش روزنامه اتریشی ”استاندارد“، شرکت ”او ام فا“ سرانجام به درخواست دولت آمریکا مبنی بر رعایت تحریمهای بینالمللی گردن نهاد و به جمع شرکتهایی پیوست که از فروش سوخت به ایران خودداری میکنند.
سون پوسوالد، سخنگوی شرکت ”او ام فا“، در گفتگویی با ”وینر تسایتونگ“ گفت: «شرکت ”او ام فا“ بهعنوان کنسرنی بینالمللی همواره در چارچوب مقررات معتبر، تحریمهای اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و آمریکا علیه تهران را رعایت کرده است. بدین دلیل ”او ام فا“ تصمیم گرفت که قرارداد خود با ایران را دیگر تمدید نکند، زیرا این عمل بر خلاف تحریمهای آمریکا بود».
روزنامه ”وینر تسایتونگ“ مینویسد که «واشنگتن تاکنون بارها بهصورت کتبی و شفاهی از شرکت ”او ام فا“ خواسته بود که معاملات خود با ایران را هر چه زودتر متوقف کند، در غیراینصورت ”عواقب سختی“ در انتظار این شرکت خواهد بود».
شرکت ”او ام فا“ در پاییز ۲۰۱۰ نیز قرارداد خود با ایران در زمینه استخراج گاز در پروژه پارس جنوبی را فسخ کرد و تمامی معاملات خود را متوقف ساخت. حال آخرین معامله این شرکت با جمهوری اسلامی نیز به پایان رسیده است.
محدودیت برای ناوگان هوایی ایران ایر
شرکت هواپیمایی ایران ایر که به دلایل متعددی از جمله عدم دسترسی به هواپیماهای جدید و قطعات یدکی بهشدت آسیب دیده است، با نبود سوخت در فرودگاه وین مجبور به کاهش پروازهای خود به اروپاست.
ناوگان هوایی ایران به علت فرسودگی تاکنون بارها دچار سانحههایی مرگبار شده است
در تابستان ۲۰۱۰ میلادی نخستین محدودیتها از سوی اتحادیه اروپا بر ایران ایر اعمال شد. بسیاری از هواپیماهای ایرانی به علت فقدان استانداردهای ایمنی از پرواز به فرودگاههای اروپایی محروم شدند. تنها ۲۰ هواپیما از ۶۰ هواپیمای ایران ایر مجوز پرواز به اروپا را دریافت کردند. در این میان میتوان به ایرباسهای فرسوده ”آ ۳۰۰“ و ”آ ۳۱۰“ اشاره کرد.
این نوع از هواپیمای ایرباس بهخاطر ظرفیت خود قادر نیست مسافت طولانی رفت وبرگشت از تهران به شهرهای اروپایی را بدون سوختگیری مجدد پشت سر نهد. حال با از دست دادن سوخت شرکت ”او ام فا“ در وین، هواپیماهای ایران مجبورند در فرودگاههای پراگ و بوداپست فرود آیند. در این فرودگاهها ایران میتواند احتمالاَ از شرکتهای روسی سوخت دریافت کند. گرچه سوخت این شرکتها گران است، اما این شرکتها همچنان دارای روابط معاملاتی با ایران هستند.
سردرگمی مسافران ایران ایر
در روز چهارشنبه (۲۳ مارس/۳ فروردین) نخستین هواپیمای ”ایران ایر“ قربانی این تغییرات جدید شد. این هواپیمای ایرانی که قرار بود از وین بهطور مستقیم به تهران پرواز کند، به علت کمبود سوخت مجبور به نشست در فرودگاه بوداپست شد.
یکی از مسافران ضمن انتقاد از سیاست اطلاعرسانی شرکت هواپیمایی ”ایران ایر“ گفت: «ما میبایست رأس ساعت ۱۶ از وین به تهران پرواز میکردیم، اما پس از دو ساعت تاخیر متوجه شدیم که نشستی نیز در بوداپست داریم. سرانجام با چند ساعت تاخیر به تهران رسیدیم. اگر از اول به ما این مسایل را گفته بودند، هرگز با ”ایران ایر“ پرواز نمیکردیم».
بنابه گزارش روزنامه ”وینر تسایتونگ“، دفتر مرکزی ایران ایر در تهران با هزاران مسافر سر در گم مواجه است و هنوز راهحلی نهایی برای پرواز آنان به اروپا نیافته است.
مسافران از سیاست اطلاعرسانی ”ایران ایر“ ناخشنودند و تغییر مسیرهای پیشبینی نشده و تاخیر طولانی در پروازها سبب خشم آنان شده است“.ایران ایر“ برای جذب دوباره مسافران سقف بار آنان را از ۳۰ کیلو به ۴۰ کیلو افزایش و برعکس بهای بلیط در برخی از مسیرها را کاهش داده است.
برگرفته از سایت رادیو آلمان ۱۴ تیرماه
Mittwoch, 6. Juli 2011
شرکت اتریشی فروش سوخت به ایران ایر را متوقف کرد
چهارشنبه، ۱۵ تیر ۱۳۹۰ / ۰۶ ژوئیه ۲۰۱۱