مسئول انرژی اتحادیه اروپا به خبرگزاری رویترز گفته که اعضای این اتحادیه بر سر تحریم صادرات نفتی ایران به توافق رسیدهاند. وی از گفتن این که این تحریم دقیقا چه زمانی به اجرا در میآید خودداری کرده است.
"گونتر اوتینگر" همچنین اضافه کرده که به عقیدهی وی ایالات متحده امریکا و روسیه نیز میبایست به تحریم نفت ایران بپیوندند. او گفته است: «من فکر میکنم تحریم نفت ایران یک ابزار بسیار مهم است و ما باید کشورهای بزرگ دیگر، و از همه مهمتر روسیه را نیز قانع کنیم تا به این سیاست بپیوندند».
کمیسر انرژی اتحادیه اروپا همچنین گفته: «در حال حاضر باید این مسئله کاملا در اتحادیه اروپا حل شود و سپس به عنوان یک سیاست مشترک به کشورهای بزرگ دیگر اعلام شود».
حدود ۱۸ درصد از نفت صادراتی ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا وارد میشود. مقصد بیشتر نفت صادراتی ایران، کشورهایی از آسیا، افریقا و امریکای لاتین هستند.
ایالات متحده امریکا نیز متقابلا از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته تا با تحریم خرید نفت از ایران، فشار را بر رژیم تهران بیشتر کنند.
یک مقام وزارت امور خارجه امریکا در این مورد گفته: «ما به تمام کشورهای دنیا توصیه میکنیم که خرید نفت صادراتی ایران را متوقف کنند».
ایران در حال حاضر دومین کشور صادرکننده نفت پس از عربستان سعودی در میان کشورهای عضو اوپک است. البته بسیاری از کارشناسان پیشبینیکردهاند که با توجه به افزایش چند هزار بشکهای صادرات نفت عراق در ماه میلادی گذشته، ایران به زودی جایگاه دوم خود در اوپک را از دست خواهد داد.
ظرفیت تولید نفت ایران در حال حاضر ۴ میلیون بشکه در روز است که به گفتهی ایران حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه آن صادر میشود. منابع غربی صادرات نفت ایران را در حال حاضر روزانه ۲ میلیون بشکه اعلام کردهاند که این میزان درمقایسه با سه ماهه اول سال جاری میلادی، حدود ۸۰ هزار بشکه کمتر شده است. علت این کاهش، افزایش تحریمها علیه ایران و عدم توانایی این کشور برای به روز ساختن تجهیزات استخراج نفت است.
مقامات ایرانی ادعا کردهاند که در صورت تحریم کامل نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، قیمت نفت به بشکهای ۲۵۰ دلار برسد. کارشناسان اما قیمت نفت در بازار را تابع متغیرهای متفاوتی میدانند که تحریم نفتی ایران تنها تعیینکننده آن نخواهد بود. در حال حاضر قیمت نفت برنت دریای شمال بشکهای ۱۱۰ دلار است.